Новите локомотиви на „Експрес Сервиз“ се произвеждат от 100% рециклируеми материали, а до 2030 г. 100% от енергията за дейността като жп превозвач ще идва от възобновяеми източници. Това съобщиха от русенската компания, която е единственият у нас производител на локомотиви. 
Европейският съюз определя 2021 г. за Европейска година на жп транспорта. Няма да организираме кръгли маси и конференции по този повод, а просто ще продължим да работим по нашите приоритети, които се застъпват 100% с тези на ЕС. Надяваме се един ден България също да ги припознае като държавна политика, казаха от русенската компания.
„Експрес сервиз“ отдавна върви по пътя на зелената икономика, която вече се обявява за цел номер 1 на Евросъюза. Фирмата бе една от първите, които се оборудваха със фотоволтаична електроцентрала на покрива и сега маневрите в завода се извършват изцяло с енергия от слънцето. 
До 2025 г. ремонтите на локомотиви и производството на нови локомотиви в завода в Русе ще се осъществява със 100% зелена енергия. Всички нови и ремонтирани локомотиви се дигитализират, въвеждат се видеонаблюдение и телеметрия за по-добра безопасност и превантивно поддържане. Дизеловите локомотиви се модернизират с инсталиране на безвредните за околната среда Stage V модели на CAT. На проблематичната демографска обстановка фирмата отговаря с иновативни решения, позволяващи същата работа да се извършва с по-малко и по-добре заплатени хора.
Във все повече предприятия и градове вредните емисии от традиционните жп маневри са ограничени благодарение на акумулаторните ни локомотиви. Ежегодно спестяваме стотици тонове вредни емисии в атмосферата, казаха от „Експрес Сервиз“.