Масовото закриване на депозитите от най-големите банки в страната е причината за неочаквания ръст в цените на жилищните имоти в последните месеци, споделиха за „Утро“ финансови експерти.
Банка ДСК преустанови предлагането на такъв продукт още в началото на годината, последваха я Уникредит Булбанк и Пощенска банка. Месеци по-рано те направиха нулеви лихвите по въпросните продукти и същевременно вдигнаха таксите по тях. Това бяха трите банки с най-голям размер на привлечените спестявания, измерващи се в десетки милиарди лева. Сега бившите им депозанти имат избор - или да държат парите си по текуща сметка, където всеки месец им вземат по 2-3 лева такси, или да ги изтеглят и ги вложат в някаква алтернатива. Като една от най-естествените е жилищен имот - инвестиция, която по традиция е любима на българина.
В последните месеци с офертите за продажба на жилища в Русе става нещо странно. Цените на имоти, които са постояли доста време непродадени, се коригират, но не в обичайната посока надолу, а нагоре. Основен принос за това имат агенциите за имоти, които често слагат по нещо над исканото от продавачите и ги убеждават, че цените ще растат. Те се обосновават най-вече с поскъпването на строителните материали и новото строителство. Логика, неприложима за старите панелки без никакви подобрения, каквито са огромната част от жилищата на пазара. Но пък звучаща добре за хората, които се надяват да получат по-добра цена за имота си. 
Факт обаче е, че доставките на строителни материали, разстроени вследствие ковид ограниченията, вече се възстановяват и цените се нормализират. Изтеглянето на банкови депозити все някога ще спре, а освен имотите има и други алтернативни инвестиции. Много пари се насочват и към пазара на акции - основните български борсови индекси са се покачили с над 25% от началото на годината. А от гледна точка на демографията не може да се очаква какъвто и да е ръст. Населението на Русе непрестанно намалява, като за миналата година хората в града са се стопили с над 5 хиляди. 
Строителните предприемачи, които са най-наясно с пазара, също не изглеждат големи оптимисти. През второто тримесечие на годината в цялата област Русе е започнато строителството на 25 сгради с 52 жилища в тях. Издадените разрешителни за строеж са също скромно количество - 34 за едва 49 жилища. А някои от тях може би няма да започнат в близките месеци. За цялата минала година бяха построени само 180 нови жилища.