- Инж. Желев, как се изготвя изравнителната сметка?
- Изравнителна сметка се изготвя за отоплителния сезон 2020/2021 г. Те са въз основа на отчетените показания на уредите за дялово разпределение в имотите. Потребителите трябва да знаят също, че отчитането на всеки един апартамент в сградата оказва влияние върху изравнителните сметки на останалите. Съответно при допълнително отчитане всички в рамките на етажната собственост получават коригирани изравнителни сметки.
- В много случаи клиентите трудно разчитат изравнителните си сметки. Какво е отразено в тях?
- Изравнителната сметка отразява потреблението за всеки имот за отопление, изчислено съгласно отчета на индивидуалните уреди в жилището и количеството енергия за подгряване на топлата вода. Енергията, получена от изравнителната сметка, се сравнява с начислената енергия по фактурите на „Топлофикация“ за отчетния период. Когато реалната консумация е по-голяма от начислената през сезона енергия, се получава сума за доплащане, а когато реалната консумация е по-малка, се получава сума за възстановяване.
- Какви са изискванията при възстановяване на суми по изравнителните сметки?
- След като излязат изравнителните сметки, клиентът може да доплати или да му бъде възстановена сума. Това е първото нещо, което трябва да знаят. При сума за възстановяване клиентът трябва да е заплатил всички стари задължения. Ако има стари неплатени фактури и сума за възстановяване, то дружеството използва тази сума за покриване на най-старите задължения на клиента. В случай, че след покриване на тези стари задължения има остатък за възстановяване, то клиентът има право да си получи сумата на касите на топлофикация. При положение, че клиентът не предяви желание да си получи сумата за възстановяване, то ние я използваме за погасяване на нови задължения до пълното и изчерпване. Всички наши клиенти биват уведомени за дължими суми чрез уведомителни писма, обаждане по телефона или имейл. 
- За какъв срок абонатът може да подаде възражение за получената изравнителна сметка?
- Рекламации за отчет на показанията на уредите и разпределението на енергия за предходния период се разглеждат, ако са подадени до 31 август. В случай, че възраженията са основателни, се изготвя корекция на сметката. Това води до преразпределение на енергията между всички клиенти в сградата, респективно и до промяна в крайните суми за възстановяване или за доплащане. Когато обаче рекламацията е неоснователна, се изготвят писмени отговори до клиентите с мотивите за отказа да се извърши преизчисление.
- Какво се случва с потребителите, на които все още не е извършен годишният отчет?
- Потребителите трябва да се свържат с дружествата за дялово разпределение преди 31 август и да определят допълнителна дата за отчет на показанията на уредите. Искам да отново да подчертая, че дори клиентите да не използват парно и топла вода в дома си, уредите им трябва да бъдат отчетени. В противен случай, според нормативната уредба ще им бъде начислена енергия по максимален специфичен разход на сградата.
- Как може да се избегне в максимална степен подаването на рекламации и преизчислението на изравнителната сметка?
- Най-сигурният начин изцяло клиентите да забравят за изравнителните сметки е, като преминат на дистанционен отчет. С поставянето на уредите, които позволяват засичане на консумираната топлинна енергия от разстояние, не се налага след края на отоплителния сезон топлинните счетоводители да извършват отчет на индивидуалните устройства. Клиентите всеки месец заплащат точното количество енергия, което са потребили, и не се налага изготвяне на годишна изравнителна сметка.
Конкретно на въпроса ви, за да се избегне в максимална степен подаването на възражение на изравнителната сметка, е необходимо да се отчетат 100% уредите за дялово разпределение. Това е гаранция за точно разпределение на топлинната енергия между потребителите в сградата. Също така своевременно трябва да бъде уведомена „Топлофикация Русе“ АД за всички промени, настъпили в състоянието на отоплителните тела и уредите за дялово разпределение.