19-годишната русенка Силвена Петрова стана безспорен победител в състезанието в рамките на европейския проект за споделяне на културни съкровища CODANEC. Първата награда студентката в Софийския университет спечели благодарение на талантливото си и сърцато изпълнение на една от емблематичните български народни песни - „Лале ли си, зюмбюл ли си“.   
Конкурсът се проведе онлайн, разказа за „Утро“ координаторът по младежкия модул на проекта CODANEC Михаела Георгиева. Студентката в Русенския университет по специалността „Български език и история“ е успяла да мотивира много български младежи да вземат участие в състезанието, свързано с опазването на културното наследство в различните държави. 
Михаела е щастлива, че представянето на българите е било значимо и успешно. От общо 16 присъдени награди 6 са на българи, разказа русенката, която неотдавна издаде и първата си книга с разкази. Русенското присъствие при отличените се изразява и с трета награда за студентката от РУ Елица Заверджиева, която се е представила с темата „Традиционно народно изкуство от северния регион в България“. Самата Михаела Георгиева пък е отличена с една от специалните награди - получава я за това, че е успяла да включи в проекта участници от други етноси, освен българския - роми, турци, арменци и руснаци. С това Михаела прави България уникална в състезанието. 
И докато специалните, първите, вторите и третите награди имат равнопоставени еквиваленти в различните страни, то първата награда, получена от Силвена Петрова, е единствена за целия конкурс. 
Много обичам добруджанските и тракийските песни, призна Силвена пред „Утро“ ден след онлайн церемонията по награждаването. Тя е завършила Английската гимназия „ГеоМилев“, а с народно пеене се занимава почти професионално - възпитаничка е на певческата школа към Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, а през 2015 г. е лауреатът на националния конкурс „Дунавски славеи“. В момента Силвена Георгиева следва „Медийна педагогика и художествена комуникация“ в СУ „Св.Климент Охридски“.