Д-р Малина Димитрова е завършила Медицинския университет във Варна през 1994 година. През 2008-а придобива специалност нервни болести. Има завършени  курсове по клинична хомеопатия и клинична електромиография.
Началото на професионалния си път д-р Димитрова започва веднага след дипломирането си като лекар епидемиолог в ХЕИ. През 2005 година работи последователно в Спешна помощ и в Приемно отделение на МБАЛ-Русе. От 2005 до 2016 година е представител на фармацевтични компании. Към екипа на УМБАЛ „Медика Русе“ се присъединява през 2016 година като невролог в Отделението по нервни болести, където работи и до днес. Паралелно с това извършва и амбулаторна прегледи в Медицински център „Медика Експерт“. Има завършен курс по клинична хомеопатия.

- Д-р Димитрова, какво означава по дефиниция здрав човек?
- Според дефиницията на Световната здравна организация здравето е състояние на хомеостаза, при което организмът е уравновесен. При хората това е общо състояние на ума, тялото и духа, а именно „Състояние на  пълно физическо, психическо и социално  благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг“. 
За да е здрав човек, зависи от много фактори - генетика, физическа среда, социална среда, както и здравословните усилия, които самият той полага за поддържане на този баланс. В началото на 21 век сме свидетели на все по-масово разпространение на  сърдечно-съдови заболявания, алергии, затлъстяване, имунообусловени и онкологични заболявания, а в последните почти 2 години и заболяването, създало новата ни реалност - Ковид-19. Логичен е изводът, че има трайна тенденция за нарушаване на равновесието в  биологичната система човешки организъм и връзката му с околната среда.
Според един от водещите хомеопати в България д-р Мариян Иванов
болестта е състояние, което организмът предизвиква, за да оздравее
Симптомът е вик за помощ, който алармира, че нещо не е наред. Симптомите са резултат от натрупване на външни фактори, довели до дисбаланс - микроби, топлина, влажност, физическо обездвижване, психологически натиск, нерационално хранене, вредно влияние от електромагнитно поле и т.н. Те са повод, но не са причината, която провокира в различните хора различен отговор - някои се разболяват тежко, други го преболедуват асимптомно, а трети изобщо не се разболяват.
- В този ред на мисли какво представлява болестта?
- Болестта е реакция на организма да постигне ново равновесие с цел оздравяване. Болестният процес не бива да бъде потискан, а насочен в посока оздравяване и постигане на ново равновесие. Медикаментите трябва да стимулират естествените защитни механизми на индивида.
Взимайки под внимание тези различни реакции, още бащата на медицината Хипократ е казал, че по-добре да се знае какъв е индивидът на заболяването, отколкото какъв вид заболяване има индивидът. На този фундаментален принцип за индивидуален подход се основава хомеопатията.
 - Какво представлява този метод на лечение на болката? 
- Хомеопатията е създадена в края на 18 век от немския лекар и химик Самуел Ханеман, който в продължение на години наблюдава действащите методи на лечение. Неудовлетворен от тяхната ефективност, започва многобройни експерименти. Изпробвал е върху себе си извлек от хининова корa, използвана за лечение на малария, и получил всички симптоми на болестта, без да е болен. Така формулира за пръв път принципа „Подобното се лекува с подобно“, т.е прилагането на лекарствено вещество, което във висока доза предизвиква в здрав индивид симптоматика, подобна на клинична картина на болния. Оттук идва и наименованието на Хомеопатия - от гръцки - „homeos“ /подобен/ и „pathos“ /страдание/.
Ханеман допуска, че
когато едно лекарство се използва в измерими дози, може да нанесе повече вреда
Затова той разрежда постепенно, търсейки безопасната доза, която има лечебен ефект, дори тя да е много ниска. Така се формулира и третият принцип - „На безкрайно малката ефективна доза“, която стимулира адаптацията и естествените защитни сили на организма.
В последно време при осъзнаването на факта, че при изписването на все по-силни лекарства, потискащи симптомите, не се получава винаги оздравяване на организма, а и се проявяват неприятни странични ефекти. Нараства и желанието на пациентите да се лекуват с по-безвредни средства и те търсят  хомеопатично или друг тип алтернативно лечение.
Хомеопатията има ефект при функционално /обратимо/ изменение в тъканите. Ако тъканта е необратимо увредена, например при ампутация на крайник или при инсулинозависим захарен диабет, не може да се очаква да се възстанови трайната увреда и да има ефект от хомеопатично лечение. Също така трябва да има запазена реактивност и енергийност на болния. Ако болният е в животозастрашаващо състояние - инфаркт, дихателна недостатъчност, сериозно кръвотечение или терминално състояние, вследствие на онкологично заболяване, трябва да се проведат спешно съответните реанимационни действия, а не да се разчита или спекулира с хомеопатия. Когато се преодолее реалната заплаха за живота, тогава като допълващо към основното лечение за по-бързо възстановяване на организма да се включи и хомеопатия.
- Как се избира медикаментът за лечение при различни болести?
- При хронични болести е важно да се избере и медикамент за лечение на „терена“ - т.е.
каква е индивидуалната реакция на пациента съобразно неговия характер
конституциални особености, болестни тенденции. Например, ако при състояние на гняв някой ще потисне гнева си, ще премълчи, то друг ще го изяви с думи или физическа активност. Дали като започне да боледува, е внезапно рязко влошаването, или е бавно постепенно, дали пациентът е властен и обича да командва, или е комуникативен. При тези двама индивиди ще се избере различен медикамент за теренно лечение, който ще се прилага с месеци.
Друг важен момент в избора на медикамент са индивидуалните предпочитания - вкусови, емоционални. Например дали лицето обича сладко, кисело, дали болката се подобрява при покой, или раздвижване, дали симптомите се влошават при влага или топлина. Дали е общителен, или затворен характер. Тези детайли трябва много подробно да бъдат търсени, за да се открие най-подходящият медикамент. Прилагането на хомеопатични средства не означава да се спре терапията на пациента с алопатични средства при хронични състояния.
Хомеопатията е съвместима с всички други лечения и не се налага да се спре поддържащо лечение на болния
- Колко субстанции се използват в производството на хомеопатичните средства? 
- Над 3250 субстанции от растителен, животински и минерален произход. Те преминават специална обработка на разреждане от изходното вещество, динамизиране, формирането им сферички-гранули по-едри и глобули - по-дребни, включени в захароза. Произвеждат се във фармацевтични компания по утвърдени от международни стандарти. В зависимост от това колко вещества съдържат, се определят като монопрепарати - едно лекарствено вещество, и специалитети - смес от няколко лекарствени вещества. Върху флакона на монопрепаратите е обозначено името на продукта и надпис с цифри и букви. Това не са милиграмите лекарствено вещество, а степента на разреждане на лекарството. Съществуват различни разреждания, като най-популярни са ханемановите /стотични/ разреждания, обозначавани със CH. 
- Какво означава съкращението CH?
- Част от изходната субстанция се разтваря в 99 части разтворител и така се получава 1 CH. Ако се вземе 1 част от веществото 1 CH и се постави в 99% разтворител, се получава 2 CH. Така според броя разреждания имаме различни препарати - 5 CH, 9 CH, 15 CH, 30 CH. За разлика от стандартните лекарства по-голямата цифра не означава по-голяма сила на лекарството. Различието тук е, че ниските разреждания /5 CH/ стимулират отделянето на физиологични и патологични секрети, а високите /15 CH, 30 CH/, могат да потиснат отделянето им.
Едно и също вещество може да се използва с различно приложение.
В зависимост от разреждането са оцветени в: зелено /5 CH/, синьо /9 CH/, оранжево /15 CH/, виолетово /30СН/. Гранулите съдържат минимално количество захароза. Във всяка туба от лекарствените вещества има 80 гранулки, което се равнява на 3,4 г захар. В еднократната доза от 5 гранули - 0,2 г захар. За сравнение 1 бучка захар е равна на 5 г захар, т.е хомеопатичните средства спокойно могат да се ползват от диабетици. Гранулите се приемат под езика до пълното им разтваряне, като се препоръчва 30 минути преди и след това да не се приемат храна и течности за по-доброто им усвояване. При малки деца и възрастни хора, които не могат да съдействат, е възможно разтварянето им във 100-200 мл, което количество се изпива за деня.
- Какво трябва да съдържа т.нар. хомеопатична аптечка и необходима ли е на хората през летните отпуски?
- На първо място приготвен от пчела хомеопатичен медикамент при слънчеви изгаряния 1-ва степен: зачервяване, оток, парене, както и при ужилване от насекоми. На второ място хомеопатичен продукт, получен от арника, която се използва изключително при травми, преди сериозни физически натоварвания като профилактика на мускулна треска.
Използва се още за болки след травма, мускулни болки след физическо натоварване, хематом, насиняване.
Хомеопатичен продукт на базата на бял арсеник, който се използва при различни прояви на гастроентерит. Хомеопатичен екстракт от лудо биле - при повишена температура с остро начало и изпотяване. Може да е проява на летен вирус или на прекалено излагане на слънце. Прилошаване при пътуване, морска болест, въздушна болест могат да се повлияят от хомеопатичен комбиниран препарат на базата на вещества, потискащи позивите за повръщане. Съществува и мехлем, включващ в себе се невен, фитолака декандра, който е създаден специално за поддържаща терапия при лечение на иритативни дерматити (повърхностни увреждания на кожата като рани, охлузвания, подсичане, зачервяване, набраздена и напукана кожа, рагади, леки изгаряния). Добре е да предвидите и хомеопатичен продукт, който да облекчи дразнене на очите от слънце, хлорирана вода в басейна, солена вода, морски бриз. Хомеопатичен филтриран екстракт от черен дроб и сърце на берберска патица може да бъде полезен за профилактика и лечение на грипни състояния в начален и клиничен стадий, протичащи с температура, втрисане, мускулни болки.