Задържаният на Дунав мост хероин, за който „Утро“ писа в сряда, е с чистота от 46 до 60% и по цени за съдопроизводство се оценява на 4 216 320 лева, съобщиха от Агенция „Митници“. 
Пакетите с 46.848 кг дрога бяха открити на 25 юли вечерта в тайник във фабрична кухина в пода на ремаркето на белгийски тир, натоварен в българска фирма с 23.6 тона тръби за Белгия. Товарната композиция пристигнала на Дунав мост след 19 часа и е насочена за проверка с мобилна рентгенова система, която установява необичайна плътност в предната част на фабрична кухина. В присъствието на белгийския шофьор от турски произход и с негово съгласие е направен малък отвор на дъното на кухината, през който митнически служители установяват алуминиево фолио, обвито с найлон. При последвало разтоварване на стоката и след повдигане на първите три капака митническите служители откриват шест найлонови чанти с пресовани пакети хероин. 
49-годишният водач Е.Й. е задържан, а с решение на Окръжния съд във вторник той беше вкаран в ареста до образуване на дело срещу него за превоз на високорискови наркотици. По закон това се наказва със затвор от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.
Това е втората наркопратка, открита на Дунав мост за два месеца. На 21 май в задната седалка на лек автомобил със софийска регистрация бяха намерени 962 грама кокаин за над 45 000 лева. 67-годишният шофьор от Плевен, който пътувал за Румъния, също е вкаран за постоянно в ареста.