30, а не 50 лева да струва месечната абонаментна карта за цялата градска мрежа за ученици, студенти и докторанти редовно обучение, предлага кметът Пенчо Милков. Предложението за промени в Наредба 14 за превоз на пътници ще бъде гласувано от Общинския съвет на сесията на 13 септември.
Целта е повишаване на интереса към услугите на обществения транспорт сред учащите се, като освен по-евтини, картите вече ще важат за цялата година. Сега те не могат да се ползват през ваканционните юли и август. Социалната придобивка ще намали и разходите на учащите за транспорт и ще доведе до по-широко използване на услугата, мотивира предложението си Милков.
При сегашната цена от 50 лева на карта Общината плаща по 8 лева. Ако предложението бъде прието, тя ще трябва да плаща по 28 лева на карта. Необходимите средства са осигурени и са включени в бюджета зa 2021 г. - те ca в paзмep нa 882 000 лв, като към 30.06.21 г. ca изpaзxoдвaни 172 801,34 лв., oт кoитo нито лев зa кoмпeнcиpaнe нa кapти зa пътyвaнe зa yчaщи, cтyдeнти и дoктopaнти peдoвнo oбyчeниe.
Справка показва, че зa 2019 г. /при редовно обучение извън пандемична обстановка/ сa издaдeнитe oбщo 27 кapти зa цялaтa кaлeндapнa гoдинa, за които Общината е предоставила 216 лева. След намалението се предвижда увеличаване на броя на картите на месец да скочи на 100. При това положение предвидената компенсация от общинския бюджет ще струва 2000 лева месечно или 24 000 лева за година.
Частните превозвачи също ще бъдат компенсирани, като администрацията ще осъществява контрол, за да не се допусне свръхкомпенсиране.
Предложените промени в Наредба 14 са качени за обществено обсъждане на сайта на Общинския съвет. Предложения и становища се приемат в 30-дневен срок от публикуването им.