Безплатното пътуване в градския транспорт за деца до 10 години, прието с решение на МС, влиза в сила от 1 февруари и ще важи до края на годината. Необходимо е обаче издаване на безплатна карта. Това ще става в   Билетния център на Община Русе на бул. „Скобелев“ 45. Там ще се издават и всички останали карти за допълнителни намаления. За учениците, ненавършили 10 години, трябва да се представи акт за раждане.
Учениците над 10-годишна възраст и студентите редовна форма също ще могат да използват карти на градския транспорт по 4 лева на месец за всички тролейбусни линии или за една автобусна, вместо досегашните 24 лева. За линиите на цялата градска мрежа учащите ще плащат 12 лева вместо 45.
Пенсионерите също получават намаление - 40% вместо досегашните 20%. Цената на картите им за 1 линия в автобусния транспорт става 14 лева. Същата е стойността за всички тролейбусни линии. До момента тези карти струваха 18 лв.
Същите правила ще важат и за пътуванията в междуградския транспорт в община Русе. Разликата е, че децата до 10 години ще трябва да си закупят билет с нулева стойност. Тепърва предстои да бъдат обявени цените на пътуванията в пътната мрежа между населените места. Тези карти ще се издават от „Общински транспорт“ ЕАД на адрес бул. „Трети март“ 74.