Доставката на 15 нови тролейбуса за градския транспорт в Русе изглежда е пред ново отлагане, тъй като в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е подадена нова жалба по условията на обявената от „Общински транспорт Русе“ обществена поръчка. Антимонополният орган е сезиран от чешката „Шкода Електрик“. Компанията от Пилзен е един от доставчите на нови тролейбуси в България. Тя вече спечели поръчката за доставка на 30 тролейбуса в София и явно се е прицелила и в Русе. КЗК още не е образувала производство по жалбата, но тъй като в нея са поискани временни мерки, тя би трябвало да спре поръчката, докато се произнесе с окончателно решение. Това трябва да стане до утре, 22 юли, когато изтича срокът за подаване на оферти.          

Обществената поръчка за покупка на 15 нови тролейбуса на стойност до 17,1 млн. лева с ДДС вече бе спряна веднъж след сигнал на неизвестното дотогава и останало анонимно сдружение „Спаси Русе“ за манипулации и включени в техническите спецификации изисквания, на които може да отговори само един кандидат, като внесе тролеите от Беларус. Направената вътрешна проверка показа, че условията за оборудване на тролейбусите с LED фенерчета с детайлно описани функции и автоматичен външен дефибрилатор не могат да се смятат за абсолютно необходими и това ограничение е в разрез с текстове в Закона за обществените поръчки, налагащи равнопоставеност между участниците. За да не се допусне възможността Община Русе да бъде санкционирана със сума, която може да достигне 3,6 млн. лева, изпълнителният директор на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев прекрати поръчката.
На 11 юни бе публикувана втора поръчка, като в новите технически спецификации условия за фенерче и дефибрилатор липсват. На 29 юни обаче тези спецификации са променени отново, като от изискването за „Налична автоматична система за гасене на пожар в двигателния отсек и акумулаторите без контролен панел и датчици“ отпада текстът „без контролен панел и датчици“. Дали това е поводът за обжалването на „Шкода Електрик“ или причините са други, предстои да разберем.