В резултат на зачестилите сигнали за обгазяване на града, които най-често се случват от полунощ до рано сутринта, Община Русе подаде сигнал до екоинспекцията със съмнения за неконтролирано изпускане на емисии. На разположение на контролния орган са предоставени и видеозаписи от камерите, монтирани в индустриалната зона, както и снимка на производствено хале на „Линамар“ /“Монтюпе“/. Направен е и анализ на часовия диапазон на сигналите, подадени от граждани към Дежурния общински съвет за сигурност през миналата седмица. От Общината съобщиха също, че се подготвя сигнал и до институциите, защитаващи живота и сигурността на гражданите - прокуратура, МВР и ДАНС, за извършване на специализирани проверки.
От екоинспекцията лаконично заявиха, че в момента тече проверка, повече информация ще изнесат, когато успеят да установят нарушителя.
В същото време в социалните мрежи ври и кипи от коментари за безкрайно повтарящите се обгазявания през нощта. Основният заподозрян, разбира се, е „Линамар“, което впрочем се потвърждава и от видеозаписите на камерите. „Хората там отварят, за да оцелеят в жегата... Къде е Инспекцията по труда...“, „Отварят люковете в „Монтюпе“, става много топло, където леят главите!“, „С приказки и снимки няма да се оправят нещата“, „Дали ще доживеем да чуем истината. От много години я чакаме...“ са част от коментарите на възмутени русенци. Те са от различни квартали на града, но всички свидетелстват, че нощем, когато е по-хладно, не смеят да си отворят прозорците, защото в домовете им нахлува отровната смрад.