99% от ВиК мрежата в Русе ще бъдат подменени с чугунени тръби при големия ремонт, който ще бъде извършен на 4 лота, съобщи вчера пред общинските съветници директорът на ВиК-Русе инж.Сава Савов. Той обясни, че вече се работи по първия лот, който е за подмяна на канализация и изграждане на отвеждащ колектор в Средна кула и Долапите. Вторият лот ще бъде в централната градска част, по време на третия ще се подменят водопроводи с диаметър над 150 мм, а в последния ще бъдат подменени магистралните водопроводи от помпената станция край Николово до тази в района на стария разградски път. За всеки от лотовете е избран различен консорциум от строителни фирми, включващ и местни компании, а контролът върху строителството ще бъде упражняван от два консорциума, увери инж.Савов.
Предстои масово разкопаване, но се надявам дискомфортът на гражданите да бъде сведен до минимум, каза инж.Савов. Подготвя се и карта с локациите на предстоящите ремонти. А за да се намалят фините прахови частици, от дружеството обещават строителните площадки да бъдат оросявани с вода. Всеки, който се интересува от етапите на големия ВиК ремонт, може да намери техническите спецификации на всеки от етапите на проекта в сайта на дружеството. 
Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, като по думите на Савов с него могат да бъдат решени проблемите с водопроводната мрежа на града за следващите 50 години.