Сигнал за злоупотреба с евросредства бе оповестен вчера на пресконференция на общинските съветници от СДС от председателят на групата Станимир Станчев. 
Източник е сдружението „Спаси Русе“, от чието име се подписва Драгомир Кръстев, но то на практика остава анонимно. Същото сдружение се намеси в поръчката на 15 електробуса по европейска програма, като посочи изискванията, които могат да бъдат покрити само от един вид превозни средства, внасяни от една определена фирма. За да не се стигне до санкции, „Общински транспорт Русе“ отмени процедурата и обяви нова.
Сега технологията е малко по-различна - „Спаси Русе“ разпространява сигнал, получен от анонимен електронен адрес, но с много конкретика в него. Той е за обществената поръчка за проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделено събрани биоразградими отпадъци, финансирана по оперативна програма „Околна среда“ с 23 181 424 лева.
Според разпратеното писмо поръчката е манипулирана, тъй като в оценителната комисия е включен инж.Георги Колев Карамуков, който е в тежък конфликт на интереси. Той е външен член на комисията за избор на изпълнител в качеството си на експерт в екипа на фирма „Бим Консултинг“ ООД, наета от Общината за консултант по изпълнение на проекта. В същото време инж.Георги Колев Карамуков е част от екипа и на една от фирмите, кандидатстващи по обществената поръчка - „Строително-Предприемачески Холдинг“ ЕООД, пише в писмото, като твърдението е подкрепено с прикачен документ, удостоверяващ това обстоятелство. Това му дава достъп до всички обществени поръчки на Община Русе, както и до офертите на всички кандидати по горепосочената обществена поръчка и с тях разполага и кандидатът „Строително-Предприемачески Холдинг“, пише още в сигнала. Към него са прикачени като доказателства дигитални копия от проекта, кандидатурите и достъпа на лица до електронната система на Общината, сред които е инж. Георги Карамуков.
Потърсен за коментар, кметът Пенчо Милков заяви пред „Утро“, че твърденията в сигнала са неверни.
По-късно Общината разпространи официална позиция, в която се казва, че визираният Георги Карамуков е „отстранен като член на оценителната комисия и е заменен от друг експерт с необходимата квалификация“ след негова молба от 26 май. До самоотвода се е стигнало, след като специалистът установил, „че е включен като проектант, без да е бил предварително информиран, в една от офертите на участник, който е разполагал с негови данни по повод предходен професионален ангажимент“.
„След констатиране на основанието за самоотвод горепосоченият външен експерт не е взел участие в работата на комисията по разглеждане на документите за подбор и лично състояние на участниците, не е участвал в приемане на решения от страна на комисията, нито в оценката на представените оферти, която към настоящия момент не е стартирала. В този смисъл формалното му участие в комисията, както и фактът, че в това качество е имал достъп до подадените оферти, не са обстоятелства, от които да може да бъде направен извод за манипулиране на обществената поръчка“. Това коментират от Общината и посочват, че „молбата за самоотвод, заповедите на комисията и съобщенията от и до кандидатите са регистрирани и датирани в деловодната система на Община Русе и в ЦАИС ЕОП /Агенцията по обществени поръчки - б.р./“.