Необичайни инциденти предизвикаха леко раздвижване в иначе спокойно преминалия изборен ден.
Иван Хараланов отива да гласува в секцията си в училище „Иван Вазов“. След като упражнява правото си на глас, вижда на разписката номер на политическа сила, различен от неговия избор. Недоволен, къса разписката и отказва да се подпише в списъка.
„Излезе вече там табличката, натиснах номера, човекът ми каза гласувай, натиснах „Гласувай“. Излиза бележката - друг номер. И им казах, няма да гласувам, хвърлих, скъсах и толкова. И няма да се подпиша. Все още съм грамотен, виждам и виждам какво става“, заяви афектираният русенец.
В същата секция има още един такъв случай. Според секционната комисия обаче това няма как да е грешка на машината, а на избирателя, който няма право на втори вот.
„В този случай секционната комисия единствено може да му запише данните и да запише, че е гласувал, но не се е подписал в избирателния списък. Така или иначе машината е отбелязала неговия вот, независимо дали има разписка, и гласът му ще бъде отчетен“, обясни Милена Хинкова, председател на РИК-Русе.
Извънредните парламентарни избори драснаха още един щрих в пъстрата ни политическа палитра. За пръв път за непозволена агитация беше наказан не човек, а машина. Това стана след жалба, че два автомата за кафе срещу изборни секции във Ветово пускали ароматната напитка в чашки с изписана седмица - какъвто е номерът на ДПС в бюлетината. Районната избирателна комисия нареди да бъдат запечатани.
„Запознат съм със случая и бях във Ветово. Става въпрос за хора, които са си взели кафе от автомат, който не е в района на секциите, но са пили кафето си срещу тях. Аз лично присъствах вчера и всички чаши в автоматите в обхвата на секциите бяха сменени. Няма такива наши чаши там, евентуално от по-далеч са си взели“ заяви пред „Утро“ Бюрхан Абазов.