След броени дни в Русе започва седмото издание на фестивала и академия „Алегра“, което тази година се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Култура“ на Община Русе и фондация „Америка за България“. В навечерието на музикалния празник, който дава възможност на русенци да се докоснат до изкуството на световни имена, „Утро“ разговаря със създателя и главния организатор на музикалния празник Петър Найденов. 

- Г-н Найденов, наближава началото на фестивала академия „Алегра 2021“. След миналогодишното кошмарно коронавирусно лято, в което особено силно се почувства липсата на летния музикален фестивал, очакван от много русенци, сега публиката в града на Дунава възлага още по-големи надежди на „Алегра“. Какво е новото в седмото издание?
-  Това е премиерата на конкурса Аllegrа International Competition. В първото си издание той е за цигулка, виола и виолончело. Всъщност от няколко години колегите ми ме насърчаваха да стартирам конкурс в рамките на фестивала, но аз не се чувствах все още подготвен за подобно начинание. Не исках да повтаряме по някакъв начин това, което вече се прави у нас в тази посока, а ежегодното надграждане на фестивала насочваше въображението ми в други посоки. 
Бих казал, че конкурсът в някаква степен е резултат от корона кризата
Пандемията, която, за съжаление, затвори концертните зали, заедно с това ни отпусна твърде много време, каквото обичайно нямаме. Така че аз проучих много внимателно опита в това отношение на множество известни и авторитетни конкурси и създадох своя собствена концепция. И ето фактите: за участие в премиерното издание на конкурса „Алегра“ се записаха близо 140 цигулари, виолисти и виолончелисти от 33 страни. Смятам, че това се дължи, от една страна, на концепцията на конкурса, но също така показва, че като организатори сме си свършили работата добре.
- А как успяхте да привлечете имена-легенди в журито на конкурса?
- Харесва ми определението „имена-легенди“ и смятам, че спокойно можем да го ползваме, когато говорим за концертмайсторите на Виенската филхармония Албена Данаилова и Райнер Хонек, за соло челиста на същия оркестър Петер Шомодари, за соло виолиста на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле, а и всъщност за целия екип на академия „Алегра“. Как успях да ги привлека? ...С постоянство и, естествено, голяма порция късмет! Албена Данаилова, за чиято натоварена програма може би е излишно да споменавам, се опитвам да я спечеля за каузата на „Алегра“ от около три години. 
И ето че слънцето най-сетне огря и нашата улица - тя ще бъде в Русе и за майсторски клас
и за участие в журито на конкурса, чийто трети, финален етап ще се проведе именно по време на фестивала и академията. 
- В журито се открояват още имена, които са познати и на русенската публика от предишни издания на „Алегра“ - като професорите Ласло Феньо, част от световния елит на челистите и преподавател във Висшето училище по музика в Карлсруе, и Петер Шомодари, соло челист на Виенската филхармония и гост професор по виолончело във Виенския държавен университет. Помним също и един млад музикант - виолиста Диянг Мей. 
- Да, той участва в академия „Алегра“ през 2018 г., а месец след това спечели международния музикален конкурс ARD в Мюнхен. Днес той е соло виолист на Мюнхенската филхармония и сега е член на журито на нашия конкурс. 
- Където е и главният диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Марк Кадин... 
- Да, маестро Кадин също е в журито. И първата награда освен парично измерение 
ще донесе на победителя концерт като солист на оркестъра на Българското национално радио
- Всичко това говори красноречиво за нивото на конкурса. Вдигате летвата високо още с първото издание. 
- Без излишна скромност мога да кажа, че нашият конкурс и с внушителната бройка на участниците, и с журито си е съпоставим с конкурси като ARD, „Джордже Енеску“, „Кралица Елизабет“, които имат зад гърба си дългогодишна история. Това, върху което сега трябва да се концентрираме, са наградите, които съпоставени с подобни конкурси са все още скромни, но нека не забравяме, че ние едва прохождаме. Тази висока летва ние я вдигаме все по-горе и на самия фестивал. Ще припомня, че през 2014 година, когато беше първото издание на „Алегра“, майсторските класове бяха три. Седем години по-късно въпреки множеството проблеми от най-различно естество като финансиране, а от миналата година се прибави и корона кризата, ние успяваме да намерим сили да продължим и при това да открием и креативни възможности да надградим това, което вече сме постигнали. Тази година майсторските класове са седем, а концертите общо са 12. 
Топ имената, които ще гостуват и ще водят майсторските класове, а и ще участват в концертната програма, доказват това
Тук ще бъде и проф.Себастиан Хаман, преподавател по цигулка във Висшето музикално училище във Фрайбург. Ще внеса и едно уточнение: Светлин Русев, който е член на журито, ще участва онлайн и, за съжаление, няма да води майсторски клас. Причината са ангажименти на нашия съгражданин в чужбина, където става въпрос за изключително строги карантинни условия, които той е длъжен да спази - това попречи на неговото пътуване до Русе.
- Коронавирусната драма продължава да налага своите драконовски правила. Върху какво се отрази тя най-силно лично за вас?
- Коронакризата изигра много лоша шега на всички музиканти. Но заедно с това тя даде и възможности - да преосмислим много неща и да направим така, че да използваме ситуацията, като се обърнем към жанрове или към проекти, за които обикновено нямаме време или оставяме на заден план по една или друга причина. Иначе казано, да открием „щастие в нещастието“. Така след като стана окончателно ясно, че отпадат големите симфонични концерти, постепенно започна едно завръщане към камерната музика. 
Разбира се, не може да се каже, че това е пълноценна утеха - особено след като преживяхме постепенното затваряне на вратите на концертните зали
В зала KKL в Люцерн, където свирим, /Петър Найденов е соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн и преподавател в университета по изкуствата в Цюрих - б.а./, е с около 2000 места. Когато настъпи коронакризата, първоначално започнахме да свирим пред 500 души, след това пред 300, за да стигнем до абсурдното число 50 души публика в зала с почти 2000 места! И накрая дойде и затварянето на залите. За нас, музикантите, това наистина граничеше с ужас - всичко, което правиш с цялото си същество, изведнъж се оказва забранено. 
- Това може да доведе до сериозен срив...
- И да, и не. Хората на изкуството са креативни по природа. За да не се допусне такова нещо, започнахме да търсим нови формати. Появи се модата да се свири през интернет - един цигулар в Монако, един челист в Цюрих... Лично за мен това е нещо немного сериозно,
по-скоро продукт на отчаянието
В периода, когато беше позволено да се събират на едно място до пет човека, заедно с акустика на залата ни KKL Luzern поканих колегите ми водачите на групи в щрайха на оркестъра и започнахме един интересен експеримент. Представете си, това е една от десетте най-добри зали в света! Възможностите й са безкрайни, а красотата й ме кара да се чувствам благодарен на шанса си всеки път, когато отивам на работа. Тази зала, построена през 2000 г. от архитекта Жан Ньовел, има 52 подвижни стени, една „ехо камера“, която при нужда увеличава обема на залата с една трета, две специални дървени плоскости над сцената и още много други технически възможности. Това се оказа удивителен експеримент - акустиката в залата сама по себе си е невероятна, а в тези странни обстоятелства започнахме да изпробваме различните варианти, експеримент, който в реални условия би струвал колосални суми, а и просто няма време - залата е заета на 100%. Управата беше възхитена от инициативата и като допълнение направи изследване и на вентилацията. Резултатите показаха, че качеството на въздуха по време на такъв концерт е сравнимо с това на въздуха в операционна зала!
- Все пак, би било добре тези експерименти да не бяха предизвикани от принудителния застой и да не висеше Дамоклевият меч на Ковид-19... 
- Да, разбира се! Тази криза продължава и сега да ни вгорчава работата, в това число и на „Алегра“. Заради изискванията и заради различните карантинни условия и режими в различните държави и ние постоянно получаваме откази от участие или записвания в последния момент. Това изисква да реагираме мигновено, като често се налага да се пренареди организацията и дори понякога сегмент от програмата. 
Станахме виртуози в това да реагираме незабавно, но се хаби страшно много време
- Какво изгуби „Алегра“ заради несъстоялото се издание през миналото лято?
- Много съжалявам за това, че се наложи да отложим повторно един много успешен наш проект - аматьорския оркестър OrchestrAMATA. Той е със значение както за музикалната програма на фестивала, така и за културния туризъм, който Русе има потенциал да развие. Става дума за оркестър от музиканти любители, които се събраха, водени от желанието си да преживеят музиката заедно и под ръководството на сериозен менторски състав по време на фестивала подготвиха една стилна програма. Концертът имаше изключителен успех - публиката остана възторжена, а за самите музиканти-аматьори това беше невероятно преживяване. 
Още преди групата от лекари, юристи, учители, които са учили музика като малки, да си тръгне от Русе, половината от тях се записаха за участие във фестивала
през следващата 2020 г. Когато миналата година стана ясно, че антиковид мерките няма да позволят да проведем „Алегра“, повечето от участниците настояха да задържим кандидатурите им за следващата 2021 година. Кой можеше да предположи тогава, че кризата няма да си е отишла?! А ето, че и сега се оказва нереално да се събере този прекрасен аматьорски оркестър... Така че оставаме с надеждата, че следващото лято ситуацията ще бъде различна и че дори ще можем да разширим проекта с хорова компонента. 
- Със сигурност и русенци биха искали отново да се върне равновесието и възможността да се докосват до разнообразни музикални празници и експерименти. Пожелаваме го и на вас!
- Радвам се, че мога да поканя ценителите на музикалното изкуство от 15 до 22 юли да споделят изкуството на ярки и доказани виртуози, но също и на млади дарования, които са част от нашата програма тази година. Сигурен съм, че тя ще бъде оценена по достойнство - включително и „закачките“, които намират място в нея. Една от тях е концертът Quartet Tilev Reloaded на 19 юли от 19 ч - музикален реверанс към един от най-известните български цигулари Георги Тилев, който повече от 20 години бе концертмайстор на Долнорейнската филхармония в Германия. Неговият син
Владо Тилев, мой приятел, завършил виолончело в немския град Есен, но от 1995 години посветил се на лютиерското изкуство и ценен високо от Минчо Минчев
и други именити музиканти - е в журито на конкурса „Алегра“. Негова цигулка ще бъде една от специалните награди. А в концерта на 19 юли младите цигуларки Зорница Иларионова и Лора Маркова, виолистката Изабел Маркова и челистът Сьон Найман ще свирят с инструменти, изработени от Владо Тилев. Заповадяйте!