Испанската „Метал Фузион“ не се отказва от намерението си да изгради леярна за черни метали в Западна промишлена зона въпреки повсеместната съпротива от страна на гражданите на Русе, местната власт и околните предприятия. Това става ясно от писмо на фирмата до директора на РИОСВ-Русе Анатоли Станев. В него не само се отхвърлят всички аргументи срещу инвестиционните намерения, но се обвинява в некомпетентност и екоинспекцията, която неправилно е окачествила бъдещото предприятие като „леярна“.
РИОСВ-Русе като компетентен орган съвсем погрешно класифицирала инвестиционното предложение като добиване/производство на стомана, каквото се прави в леярните. В действителност намеренията били претопяване на метален скрап и прекъснато леене на метал във форми.
Леенето на метал обаче не означавало леярна, грешката идвала само от близкото в българския език звучене на двата термина леене и леярна. Инвестиционното предложение не е „леярна за черни метали“, на английски „ferrous metal foundry“, а „вторично топене на стомана и прекъснато леене във форми“ - на английски „secondary fusion steel and interrupted casting in forms“, твърди „Метал Фусион“. В подкрепа на това се прилага становище от декана на Машинно-технологичния факултет в Русенския университет доц.Борис Сакакушев, според когото леенето на детайли е подсектор от машиностроенето.
„Метал Фусион“ се е постарала да обори едно по едно всички постъпили възражения, писмени или устни, срещу инвестиционното намерение, като в повечето случаи се позовава на формални законови и нормативни постановки. Непрекъснатият мониторинг, който да отчита в реално време замърсяването, не бил задължителен според наредбите, станция за контрол на качеството на въздуха можело да се изисква само ако предприятието е основен замърсител в района, за което било необходимо решение на министъра. 
На няколко пъти фирмата споменава, че би приела направени предложения, които биха подобрили защитата на работниците, населението на Русе и околната среда. Изрично обаче се подчертава, че това ще стане само ако компетентният орган РИОСВ-Русе успее да ги мотивира съобразно действащото екологично право. Което изглежда няма да е толкова лесна задача. И нищо чудно накрая да се окаже, че екоинспекцията няма законови аргументи да спре предложението. А ако го спре, без решението да е подкрепено с необходимата обосновка, нищо чудно то да се обжалва.