Ток, парно и природен газ поскъпват от 1 юли, реши вчера Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Всички енергийни източници покачват цената си, което ще се отрази на сметките на всяко домакинство.
Токът за клиентите на „Енерго Про“ поскъпва с 3,51%, което ще добави още поне 1-2 лева към месечната сума на битовите абонати. За пореден месец покачване ще има и за домакинствата на газ. 
Цената на мегаватчас се вдига с 6,5 на сто до 75,78 лв./втч, към които ще се прибавят досегашните 3,13 лева на месец за снабдяване. Най-сериозен е скокът за топлоенергията на „Топлофикация Русе“. Цената й се покачва с внушителните 11,2% и един мегаватчас ще струва 85,41 лв. без ДДС, което ще прати сумата с данък на 102,49 лева за мегаватчас.
Повишаването на цените на топлинната енергия е продиктувано преди всичко от ръста на цените на природния газ на международните пазари и на въглеродните емисии на Европейската платформа за търговия с емисии. Тези два фактора формират 77 на сто от цената на топлинните услуги и промяната им влияе непосредствено върху крайната цена на услугата за потребителите, посочва КЕВР. 
Цената на въглеродните квоти на международните пазари достигна рекордните 56 евро на тон, а както „Утро“ писа, през следващите 12 месеца „Топлофикация Русе“ ще трябва да закупи 205 017 емисии. Това са над 22 млн. лева допълнителни разходи за дружеството, което все още използва за основно гориво въглища и трябва да плаща санкции за това в съответствие със зелените политики на ЕС за намаляване на въглеродните емисии. Които водят не толкова до изчистване на атмосферата, колкото до поскъпване на енергията за хората и бизнеса и повечко приходи за бюджета на бюрократите от Брюксел.