Държавното дружество „Автомагистрали“ е поискало и получило разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да замени проектиран тунел на магистрала „Хемус“ с траншея с цел икономия на средства.

Това е технически смущаваща промяна и недомислица, а поддръжката й ще се превърне в нещо безумно“, заяви новият председател на Управителния съвет на АПИ инж. Апостол Минчев пред БНТ.

Случаят е част от нарушенията при строителството на „Хемус“, които служебното ръководство на регионалното ведомство установи. Преди дни АПИ спря изграждането на 4 мостови съоръжения в участък 2 от автомагистралата край Ловеч, за които бе установено, че се изграждат без технически проект.

По проекта за изграждане на магистрала „Хемус“, приет преди 2 години и съгласуван с всички инстанции, тези съоръжения и този тунел, а не траншея, трябваше по един начин да бъдат направени, но в началото на тази година след постъпки на „Автомагистрали“ е приета корекция на тези съоръжения – много сериозна и технически смущаваща. Променена е връхната конструкция и тунелът е превърнат в траншеен изкоп, което само по себе си е техническа недомислица“, посочи инж. Минчев.

По думите на новия председател на АПИ вместо тунел е прието да бъде направен траншеен изкоп, дълъг 48 метра, чиято поддръжка би била „нещо безумно“. Според Минчев сега би следвало да бъде възложена техническа експертиза на високо ниво, за да се види дали тази промяна е разумна, или не.

Край на „вълните“ по „Тракия“

До края на юли отсечката между Чирпан и Стара Загора на автомагистрала „Тракия“ ще бъде готова и пусната, потвърди инж. Минчев. Припомняме, че АПИ тихомълком удължи ремонта на въпросния „вълнист“ участък, а като причина бе посочена лошото качество на дейностите. Гаранцията за ремонта е две години.