Само двама кандидати ще се явят на конкурса за омбудсман, стана ясно вчера. Възражението на Иван Белчев срещу отстраняването му поради неправилно представени документи, не е разгледано от 11-членната комисия с председател Росица Георгиева от ВМРО. Така днес на събеседването ще се явят първоначално допуснатите кандидати - Мариян Димитров, който е кандидат за депутат от лява коалиция, и Милена Цонева-Георгиева, бивш инспектор от комисията „Цацаров“.
Официалното възражение, което активистът Иван Белчев и кандидат за депутат от десницата на изборите на 4 април внесе, трябваше да бъде разгледано от комисията в понеделник вечерта. Причината това да не се случи е, че съветниците не са събрали нужния кворум, като от 11 души са присъствали едва 6.
„Намирам го за изключително нередно по този начин да се случват процесите за кандидатстване. Очевидно се допускат грешки, щеше да е хубаво някой да ни уведоми и да има някакъв срок от 1 ден например за корекция“, коментира Иван Белчев пред вестник „Утро“. Той заяви, че все пак ще се яви на събеседването с кандидатите и ще помоли комисията да изслуша концепцията му за длъжността.
Сред недопуснатите до събеседването е и бившият съдия с 40 години юридическа практика Ина Райчева-Цонева, като причината е същата - непредставен документ по изискванията.
Това е четвъртият опит община Русе да има омбудсман. Основният проблем през годините 2013, 2014, 2016 е невъзможността да се съберат нужните 34 гласа в Общинския съвет за подкрепа на кандидат. При провал и на този конкурс, процедурата ще стартира отново след 3 месеца.