Протест пред полицията в Русе събра вчера сутринта близо 70 роднини и приятели на известния ромски бизнесмен Върбан Върбанов. Поводът е стрелбата по къщата преди седмица, при която по чудо се спаси дете на година и половина. Протестиращите настояваха за отговори дали има разследване или случаят се неглижира.
Седмица след като по къщата на Върбан Върбанов бе стреляно с боен пистолет, все още задържани няма. Потърпевшият намери още един куршум в дома си, след като полицията бе приключила с огледа. Според Върбанов и близките му извършителите са известни, още повече че той е подал жалба за заплахи още преди година и половина.
„Утре могат пак да ме стрелят и да кажат, ами не знаем кой е. Аз какво трябва да правя, да се изселвам ли“, заяви Върбанов.
„Каквито сигнали да се дадат за ромите, никой не прави нищо. Понеже сме роми, каквото и да стане, те ще се оправят помежду тях“, казва приятелят му Николай Петров.
От полицията отхвърлиха обвиненията и обясниха, че работят по всички версии. Образувано е досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Русе.
„В тая връзка не можем да оповестяваме факти и обстоятелства, които са от значение по случая. Искам да ви уверя, че случаят не се неглижира. Работим по множество версии, не изключваме възможността да има връзка между този и предходния случай, който касае Върбан Върбанов“, коментира ст.комисар Мирослав Дамянов, директор на ОД на МВР-Русе.
Предходният случай е свързан със сигнала за извършена закана с убийство, по който има също образувано досъдебно производство.
„Независимо от личността на пострадалия, полицията работи по всеки един сигнал за извършено престъпление, така че няма никакви основания да се счита, че работим по-малко усилено“, каза началникът на отдел „Разследване“ комисар Иво Георгиев.