След дълги години чакане най-после Втора противопожарна служба в Русе се сдоби с предупредителни табели, които да осигуряват безпрепятственото влизане и излизане на специализираната техника на бул.“България“. Четири знака са поставени от двете страни на булеварда в посока Дунав мост, а един - откъм моста към града.
Инициативата е на синдикалната организация на пожарникарите към МВР-Русе. Знаците бяха монтирани вчера от екип на ОП „Комунални дейности“, предстои да бъде разчистена и растителността, за да има по-добра видимост.
„Много често по бул.“България“ в посока Дунав мост се получават задръствания, от които нашата работа понякога бива възпрепятствана. Табелите показват, че в този район има пожарна и е възможно всеки момент да излязат пожарни автомобили, които да отидат на произшествие. В същото време ние сме пожарна служба на изхода от страната и не е нормално да няма никакви обозначителни табели за това. Надяваме се тези знаци да имат ефект и по отношение на състезателната писта, в която се превръща бул.“България“ вечер“, сподели председателят на синдиката Иван Димитров.
От пожарната са поставили още един проблем, за който имат обещано съдействие. Става въпрос за осигуряване на 8-тонен камион за вода, тъй като Русенска област е една от малкото в България, където няма такава техника.
„Всички наши нови пожарни имат вместимост от 3 тона. Тези 3 тона в много от случаите са крайно недостатъчни в първите моменти на инцидент, защото при нас точно тези първи моменти са най-важните. Именно тогава се спасяват човешки животи и често се случва да бъдем в район, който не е добре водоснабден и липсата на такъв камион може да бъде фатална. А ако пътуваме двата камиона с 8 и 3 тона вода, на всички ви става ясно, че 11 тона не са 3 тона“, каза още пожарникарят.