Възхитително начало с впечатляващ концерт на оркестъра на Русенската опера, който под палката на маестро Емил Табаков изпълни Първия концерт за виолончело на Дмитрий Шостакович и Фантастична симфония на Хектор Берлиоз. 
На официалното откриване зам.-министърът на културата Борислава Танева определи русенския форум като най-престижния български фестивал за класическа музика и едно от най-реномираните културни събития в страната. С приветствени думи към участниците и към публиката се обърна и кметът Пенчо Милков. Той благодари на организаторите и специално на директора на фестивала Ива Чавдарова, които след всяко от трите отлагания на юбилейното събитие през март и септември 2020 г. и през март 2021 г. заради пандемията с Ковид-19 фактически са изработвали програмата наново. 
Първата фестивална вечер премина под знака на голямото очакване и на сбъднатите надежди на публиката да преживее радостта от докосването до голямото изкуство. Солист бе младият френски челист Орелиен Паскал, който е предложен за участие в „Мартенски музикални дни“ от цигуларя Светлин Русев. Носителят на втора награда от конкурса „Кралица Елизабет“ направи вдъхновено изпълнение на соловите партии в концерта, което бе възнаградено то бурни възгласи „Браво“ от публиката. 
Преди това Орелиен Паскал разказа на пресконференция, че за първи път е свирил същия концерт едва 17-годишен на музикален конкурс във финландския град Хюваскюля. „Аз пък 17-годишен за първи път дирижирах Русенска филхармония“, възкликна Емил Табаков. И припомни, че Първият концерт за виолончело на Шостакович е бил изпълнен за първи в България именно в Русе и именно на фестивал „Мартенски музикални дни“.
„Обичам Шостакович още от училище, дори на вратата на нашата класна стая в Музикалното бях сложил надпис „Дмитрий Шостакович“, разказа маестрото и допълни, че не престава да открива какъв гениален автор е руският композитор. След първата част публиката два пъти извика на бис челиста Орелиен Паскал, който с видимо удоволствие свири за русенци. 
Интерес на почитателите и приятелите на фестивала предизвикат и изложбите, които са подредени в Доходното здание и в Художествената галерия като част от съпътстващата програма на фестивала. В централното фоайе на Доходното хората с огромен интерес разглеждат снимки и факсимилета на документи, припомнящи за първите две десетилетия от историята на ММД. Изложбата е подготвена от Държавен архив-Русе, който представя интригуваща и любопитна панорама на събитията отпреди 60 години, като въпреки оскъдицата на материали е успял да подбере интересни и ценни документи. Преди концертите мнозина от публиката - музиканти, хористи или просто ценители - разпознаваха на таблата себе си и свои познати, участвали в първите 20 издания на фестивала. 
Друга изложба в Доходното здание разказва конкретно за двете артистични визити в Русе на Дмитрий Шостакович. Тя е подготвена от Русенската опера. 
В Художествената галерия на „Борисова“ 39 бе открита фотоекспозиция, която показва последните седем години от живота на рано отишлия си от земния свят художник Андрей Даниел.