С разходи за стотина милиона лева Община Русе ще се опита да намали праховите частици във въздуха, така че нивата им да отговарят на все по-строгите европейски изисквания. Това става ясно от проекта на Програма за качеството на атмосферния въздух в Русе, който ще се обсъжда утре, 30 юни. Множеството мерки, някои от които изключително скъпи, касаят единствено нивата на фините прахови частици /ФПЧ/. Други потенциални замърсители на въздуха в програмата не се обсъждат.   

Като ярък пример за неефективност може да се посочи проектът за закупуване на 35 електрически транспортни средства за нуждите на обществения транспорт на община Русе - 20 електробуса и 15 тролейбуса. Той е на стойност бомбастичните 46,8 млн. лева и се казва точно така - „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства“. От програмата обаче разбираме, че очакваният ефект е намаление на емисиите на ФПЧ с около 1 тон годишно, т.е. с по-малко от 0,2% от сегашните нива. Разбира се, хубаво е да ни возят нови електробуси и тролейбуси, но по отношение на чистотата на въздуха ефектът от тях изглежда ще е незабележим.
Като основен източник на прахови емисии във въздуха се определя битовото отопление - 409 т/г ФПЧ10 от общо 669.3 т/г за всички източници и 400 т/г ФПЧ2.5 от всичко 503.6. След изпълнението на всички мерки до 2026 г. количествата прах от битови източници трябва да намалеят с една трета, съответно до 284 и 279 тона прах годишно.
За намаляване на емисиите от битовото отопление са предвидени капиталови разходи за 14,79 млн. лева и още почти 2,5 млн. лева годишни фискални разходи на Общината. Мерките включват преминаване на газ, свързване на домакинства с „Топлофикация“, модернизиране на печки, инсталиране на термопомпи и инверторни климатици. 
Предвижда се и саниране на 1000 жилища, включени в програмите за енергийна ефективност, за което се планират 15 млн. лева. 
Ефектът от тези скъпи мерки ще е намаление на ФПЧ с 6 тона до 2024 г., т.е. с около 1%. Много по-ефективно и почти безплатно е да се следи спазването на стандартите за качество на предлаганите на пазара твърди горива - ефект от 50 тона годишно. 
По-отношение на транспорта голямото замърсяване на въздуха с прахови частици идва не от ауспусите на автомобилите, а от вдигнатия от улиците прах. Вторичното разпрашаване носи 109 т/г ФПЧ10 и 26.38 т/г ФПЧ2.5. Затова изглежда разумна мярка улиците да се мият редовно. Метенето не изглежда толкова добра идея, но двете дейности са обединени в една мярка с общ бюджет 1,35 млн. лева. 
В този раздел на програмата са включени и мерки, от които ефектът за намаляване нивата на ФПЧ изглежда доста преекспониран. С какво ще подобри въздуха интегрираната система за градски транспорт /24,3 млн. лева/ и проектът за подобряване свързаността на Община Русе и окръг Гюргево с транспортната мрежа TEN-T /8,55 млн. лева/, не става много ясно. 
Ясно се посочва обаче, че бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще намали емисиите ФПЧ с 15 тона, тъй като товарният трафик ще се изнесе извън града. Лошото е, че тази магистрала май няма да стане факт до 2026 г., когато приключва програмата за подобряване на въздуха в Русе.
Като краен резултат от похарчените десетки милиони след 5 години се очаква средногодишната концентрация на ФПЧ10 да намалее от 39.28 до 26.28 мг/м3 (при допустими 40 мг/м3). А средногодишната концентрация на по-опасните за здравето ФПЧ2.5 трябва да падне от 21.36 на 13.90 мг/м3 при норма до 20 мг/м3.