През последната година, редица фирми, учебни заведения и различни структури бяха принудени да използват различни приложения за видео връзка, като на пазара се утвърдиха няколко водещи имена като Zoom, Microsoft Teams, Google Meets и други.

Ако се върнем десет години назад, то можем да си спомним и още едно приложение, което ни даваше възможност за чат и разговори и беше едно от най-популярните по това време. Skype стана собственост на Microsoft преди около 10 години, като технологичният гигант се раздели с 8.5 милиарда долара, за да придобие правата над него. Приложението бе широко разпространено и използвано, както за връзка с приятели, така и за различни бизнес цели, срещи и други подобни, изпреварвайки днешните алтернативи с близо десетилетие.

Стигайки до 2020 година, приложението Skype е загубило голяма част от ползвателите си и според данните на Microsoft, то се ползва от около 40 милиона дневно по време на пандемията. Със сигурност данните не са толкова лоши, но пък и не са толкова добри, колкото приложение с такава история би трябвало да постигне.

Всъщност този проблем крие корените си в 2017 година, когато от Microsoft правят приложението Teams, което в своите начални версии използва технологии именно от Skype. От тогава американската компания започва да го налага, а потребителите започват да го ползват все повече и повече, особено в последните месеци. Доказателство за това е и премахването на Skype от предварително инсталираните приложения в новия Windows 11 и замяната му с Teams.