Малък град в Северна Хърватия продава къщи за 1 куна (0.13 евро) в опит да насърчи нови жители да се преместят там. Леград с около 2250 жители е бил засегнат от обезлюдяването на селските райони през последния век, въпреки че градът преди години е бил вторият по големина населен център на хърватска територия, посочва Reuters.

Превърнахме се в граничен град с малко транспортни връзки до други места. Оттогава населението постепенно намалява“, споделя Иван Саболич, кмет на града пред Reuters.

Докато къщите се нуждаят от работа, Саболич потвърди пред Insider, че схемата, която досега е улеснила 17 продажби на имоти, също обещава до 25 000 куни (3336 евро) за всякакви ремонти, които купувачите биха искали да направят. В момента има една къща и един парцел за строителство, които все още се продават.

Новодошлите в градчето могат да очакват заетост в хранително-вкусовата промишленост и в преработващата промишленост, заявява кметът. Офертата обаче не е без условия. Потенциалните купувачи трябва да са на възраст под 40 години, да са финансово платежоспособни и да поемат ангажимент да живеят в Леград поне 15 години. Саболич заяви пред Insider, че има изисквания и за завършване на гимназия и поне три години трудов стаж.

Саболич заяви пред Insider, че е имало много „интерес от страна на хора извън страни от ЕС“, но поради сложността на пътуването в момента домовете понастоящем не са отворени за кандидати от САЩ.

Припомняме, че схемата за продажба за 1 евро на имоти в обезлюдяващи се точки от страната започна от Италия, където все повече градчета стават част от нея.