Монетата винаги има две страни. Тази житейска аксиома беше потвърдена миналата седмица от един млад русенец, който превърна в шоу бедственото положение след поройния дъжд в средата на миналата седмица. Тогава улиците се превърнаха в реки и много автомобили закъсаха, спасителните екипи получиха купища сигнали за помощ, а Русе влезе по тревожен начин в националните новини. В новините влезе и Александър Денков, който се спусна с каяк по наводнения булевард „Христо Ботев“. Кой е човекът, провокирал интереса на хиляди потребители на социалните мрежи в цялата страна? За читателите на „Утро“ разказва самият той.

- Г-н Денков, как решихте да се пуснете в лодка по наводнените улици на Русе?
- Нямаше просто как да не го направя. Живея наблизо и мястото се наводнява винаги - това е бул. „Христо Ботев“. Бях по бански и ми беше хладно, на връщане беше малко по-трудно с каяка на рамо, но след топлия душ вкъщи всичко беше наред.
- Хоби ли ви е гребането, или се занимавате по-сериозно с него?
- На този етап е просто хоби, имам каяка от миналата година, излизам с него за риба. Исках да тренирам, но клубовете в Русе не пожелаха да ми съдействат, явно ми е късно за големия спорт.
- Разкажете малко повече за себе си?
- Аз съм на 25 години, завърших паралелка с компютри, а от 4 години съм заварчик. Харесвам скачане с бънджи от скали, съвсем скоро си купих и мотор. Но основното ми хоби е каякът и мисля, че добре се справям и без обучение. Преминавам почти 10 километра срещу течението по Дунав за 2 часа.
- Очаквахте ли да придобиете такава популярност?
- Не съм целял точно това. Очаквах да получа някакво внимание във фейсбук, да, но не и да съм по новините. Радвам се, че никъде не видях негативни коментари. 
- А какви реакции получихте от медиите?
- Получих поне десет покани за интервюта, но аз никъде другаде не съм се явявал. Така предпочетох, по свои лични причини.
- Опасно ли беше да се спуснете по наводнената улица?
- С каяка не, но за колите това време е много опасно. Не знам защо някои бяха влезли във водата и на практика бяха потопили колите си, те след това за нищо не стават. Явно са си помислили, че вместо с коли са с каяци!
- Много хора критикуваха Общината за получилото се наводнение. Вие споделяте ли тяхното недоволство?
- Специално тази улица се наводнява така при всеки голям дъжд, откакто се помня. Не искам да има проблеми и не съм го направил с цел да обидя някого. Единствената забележка, която ще направя, е следната - смешно е, че сме голям град на брега на Дунава, а няма откъде да си пуснеш лодката. Удобно е чак на хижа „Приста“ или в околните села. Можеше да помислят за това при ремонта на кея. Старият кей беше по-лош, но имаше къде да пуснеш лодка - например на Конския плаж.
- Да очакваме ли отново да се спуснете с каяка при ново наводнение?
- Да, бих повторил. Нещо по-екстремно засега не съм измислил, но лятото сега започва.