Европейският шампион Португалия и световният първенец Франция оправдаха високите очаквания, след като изиграха спиращ дъха мач от група "F" на Евро 2020, който завърши 2:2.

Срещата на стадион "Пушкаш Арена" в Будапеща предложи три дузпи, от които Кристиано Роналдо и Карим Бензема не сбъркаха. Освен това нападателят на Реал Мадрид се разписа и още един път, но аплодисментите отидоха на сметката на петкратния носител на Златната топка.

С двете попадения Роналдо пренаписа историята на футбола, след като се изравни с иранеца Али Даеи за най-добър голмайстор в историята на национални отбори – по 109! Освен това Кристиано надмина Мирослав Клозе за най-много точни изстрели на Европейски и Световни първенства – 21 срещу 19 за бившия германски национал.

С този резултат и двата отбора продължават напред на Евро 2020. Франция спечели групата с 5 точки, докато Португалия завършва на 3-то място с 4 т и на 1/8-финалите ще играе с Белгия. 


Неубедителният до момента на Евро 2020 – Бруно Фернандеш, беше оставен на пейката. На негово място Фернандо Сантош заложи на Ренато Санчес, докато Жоао Моутиньо замени Уилям Карвальо. В атака отново действа атомното трио Бернардо Силва, Диого Жота и голямата звезда Кристиано Роналдо.

Дидие Дешан също предприе промени в състава си след изненадващото равенство 1:1 с Унгария. Като крайни защитници започнаха Жул Кунде и Люка Ернандес, а Корентен Толисо зае мястото на Адриен Рабио в средата на терена. В атаката отново играха Карим Бензема, Антоан Гризман и Килиан Мбапе.

Началните минути на големия мач в Будапеща бяха спокойни и двата отбора действаха предпазливо. Първият напечен момент дойде в 17-ата минута. Тогава Пол Погба с пас като по учебник разсече защитата на Португалия и изведе Килиан Мбапе сам срещу вратаря. Нападателят стреля от движение, но Руи Патрисио се беше пласирал отлично и изби.

После европейският шампион пое инициативата и в 27-ата минута стигна до дузпа, след като Юго Лорис се опита да боксира, но удари в главата Данило Перейра. Зад топката застана обичайният заподозрян Кристиано Роналдо, който не сбърка за 1:0!

Голът подейства вдъхновяващо за "мореплавателите" и последваха два неточни удара на Жоао Моутиньо. В тези минути Франция определено не се чувстваше комфортно и трудно стигаше до наказателното поле на символичните домакини.

Но в 44-ата минута главният съдия Антонио Матеу Лаос (Испания) отново посочи бялата точка, този път в полза на "петлите". Дузпата беше отсъдена за фаул на Нелсон Семедо срещу Карим Бензема. Звездата на Реал Мадрид сам застана зад топката и вкара за 1:1, с което се разписа за първи път в кариерата си на Европейски първенства в 9 мача.

Второто полувреме започна шеметно и малко след началото му Бензема отново се разписа, след като беше изведен от Погба. Първоначално голът беше отменен за тънка засада, но с помощта на ВАР Франция направи пълен обрат – 2:1! "Мореплавателите" веднага се хвърлиха в атака и Роналдо надскочи двама съперници, за да засече с глава, но покрай целта.

В 58-ата минута испанският съдия за трети път в мача отсъди дузпа. Този път тя дойде за игра с ръка на Жул Кунде в наказателното поле след центриране на Роналдо. Кристиано не сбърка от бялата точка за 2:2 и освен, че изравни резултата, пренаписа историята на футбола. Той вече има 109 гола за Португалия и изравни смятания за вечен рекорд на иранеца Али Даеи за най-много попадения за национален отбор!

В 68-ата минута Португалия оцеля, след като Погба отправи истински снаряд, но Патрисио изби в гредата! Топката попадна в Гризман, който шутира от малък ъгъл, но отново вратарят спаси.

До края и двата отбора внимаваха повече да не загубят, отколкото да спечелят и логично нов гол не падна. 

Португалия – Франция 2:2

Голмайстори: 1:0 Роналдо (31-д), 1:2 Бензема (45-д, 47), 2:2 Роналдо (60-д)

Португалия: Патрисио, Семедо (79-Далот), Пепе, Диаш, Герейро, Данило (46-Палиня), Санчес (87-Оливейра), Моутиньо (73-Невеш), Бернардо Силва (72-Фернандеш), Жота, Роналдо
Селекционер: Фернандо Сантош

Франция: Лорис, Кунде, Варан, Кимпембе, Ернандес (46-Дин, 52-Рабио), Канте, Толисо (66-Коман), Погба, Гризман (86-Сисоко), Мбапе, Бензема
Селекционер: Дидие Дешан

Стадион: "Пушкаш Арена", Будапеща
Съдия: Антонио Матеу Лаос (Испания)
Жълти картони: Лорис, Л. Ернандес, Кимпембе