До края на годината цената на новото строителство в най-престижните русенски квартали може да стигне 1000 евро на квадратен метър. Това споделиха представители на имотния сектор в региона по време на втората от поредицата бизнес закуски, организирани от сайта за недвижими имоти Imoti.net, която се проведе в Гранд хотел „Рига“.
На работната среща, която събра на едно място представители на имотния бизнес, инженери и архитекти, стана ясно, че сред предпочитаните райони при избор на жилище в Русе са централните части на града и кварталите „Възраждане“ и „Здравец“. Специалистите отбелязаха, че средната цена на квадратен метър на новото строителство в тези райони е над 800 евро. Заради стремителното поскъпване на строителните материали в последните месеци, цената може да подскочи с 20-25%.
От началото на 2021 година купувачите на имоти в Русе търсят предимно по-големи апартаменти със средна площ от над 100 кв.м., които разполагат с 2 или 3 спални помещения. В Русе и околността все още не е налице засилен интерес към закупуване на къщи извън града. Въпреки това се търсят двуетажни масивни къщи с около 1 декар двор на цени от 40-50 хил. евро, които се намират на разстояние до 15 км. от Русе в селата Червена вода и Николово, както и в гр. Мартен.
Специалистите в региона наблюдават спад с 1% на сделките при покупка на имот за първото тримесечие на 2021г., в сравнение с първото тримесечие на миналата година.