Над половината секции в Русенския избирателен район ще бъдат проблемни, ако в тях се гласува само с една машина. Това са секциите с над 600 избиратели, в които ще са нужни 10 часа и нагоре за гласуване, при това при 50% активност. Така може да се стигне до голямо предизвикателство пред изборната администрация, а и пред гражданите, които може да бъдат изправени през избор преди избора - дали да изчакат дълга опашка, за да упражнят основното си право, или да отидат на разходка.      

326 са секциите в целия район. В деветте най-големи са регистрирани над 900 избиратели. Три от тях са в Русе, по две има в Бяла и Сливо поле и по една - в Две могили и Ветово. За гласуване на всеки от тях ще са необходими поне две минути, в които се включват и откриването на името на човека в списъка, пускането на разписката от гласуването в специалната кутия, разписването в списъка и получаването на личната карта. При прогнозна активност от 50% това означава, че на очакваните 450 души ще са нужни 900 минути или 15 часа за гласуване.
По закон изборният ден започва в 7 часа сутринта и приключва в 20 часа вечерта. Той може да бъде удължен, ако пред секцията чакат желаещи да гласуват, но такива опашки едва ли ще се натрупат, като се има предвид, че на 11 юли вечерта ще се играе финалът на европейското първенство по футбол.
Струпване на хора може да се очаква и пред секциите с над 600, 700 и 800 избиратели. В Русе и региона те са съответно 63, 83 и 61 и преобладаващата част, естествено, са в областния център. Там при 50% активност и 2 минути за гласуване на човек ще бъдат нужни респективно 10, 11.5 и 13.5 часа.
Към всичко това се добавя фактът, че хората не ходят да гласуват по график, а когато им е удобно. Това крие допълнителен риск от струпване на големи групи пред секциите.
Решението в тази ситуация е доставка на втора машина за най-големите секции. Резервен вариант е и пускането в действие на хартиените бюлетини, които всяка секция ще има в резерв. За това обаче ще трябва да решава или РИК, или по-вероятно - ЦИК.
Иначе може да станем свидетели на един аналогов страничен ефект на машинното гласуване - струпването на необичайно големи опашки пред изборните помещения.
Такъв проблем със сигурност няма да има в 33 секции в района, в които ще гласуват под 300 души и ще го правят с хартиени бюлетини.