Атанас Георгиев от село Борисово е превърнал електрическата си триколка в семеен автомобил. Той използва икономичното си превозно средство предимно, за да отиде със съпругата си до Сливо поле, което е на 2 км от селото, за да напазаруват. 
Атанас разказва, че неволята го е накарала да се заеме с реконструкцията на триколката и сам си е направил всичко. Возилото му има две врати, пази го от дъжд и от пек. За предно стъкло е сложил прозрачна плоскост, а на вертикалните предни странични рейки е закрепил огледала, за да вижда и назад. В дъждовно време това е идеален начин за придвижване. И въпреки че не е предвидил и монтирал чистачки, има достатъчно видимост, а и преди да потегли, позабърсва с парцал предното стъкло. Така с малко желание и майсторлък си е направил модификация, която фабрично се предлага за около 7000 лв.
Иначе тези електрически триколки се внасят от Китай, като цената им се движи от 900 до около 2000 лв. в зависимост от модификацията. Практични са и придобиват все по-голяма популярност, особено сред по-възрастните хора в селата, за да не се налага да вървят пеш до центъра, за да си напазаруват.
Засега Законът за движение по пътищата не предвижда специална регистрация на тези возила. С едно зареждане те имат пробег от около 30 километра и по технически характеристики би трябвало да издържат близо 6000 заряда.
Този вид триколки напомнят и за една друга, позабравена вече триколка от миналото, наречена умилително „Калинка“. Тя обаче се задвижваше с двутактов двигател, а не с модерния и екологичен ел. двигател.