Арт сдружението „Блок 14“ ще превърне къщата на Панайот Хитов на улица „Борисова“ в Русе в дом на културата и изкуството през следващите 10 години и ще плаща за този срок 168 лева месечен наем. Това реши вчера Общинският съвет, но до решението се стигна след едночасов остър дебат.
Съветниците разгледаха същата тема и на предишното си заседание. Тогава се появиха противоречия относно срока за отдаване на сградата под наем, чуха се идеи той да се намали на 5 или на 7 години и в крайна сметка предложението бе отхвърлено. Още тогава кметът Пенчо Милков заяви, че то ще бъде внесено за ново разглеждане. От сдружението пък обясниха, че къщата изисква сериозен ремонт, за който ще са нужни много пари и време и то също се включва в 10-годишния срок за наема. 
Председателят на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян посочи, че не е взето под внимание историческото значение на къщата и поиска разискванията по отдаването й под наем да се отложат за следващата общинска сесия и да се проведе търг или конкурс за отдаването й под наем.
Липсва критерий за отдаване на НПО на общински имоти. Ние не пречим на инициативата на артистите, но искаме правила. Очевидно с този общински имот има проблем, който вече е и обществен, подкрепи го съпартиецът му и директор на Драматичния театър Орлин Дяков.
Няма как да се състави критерий за всяка отделна ситуация, възрази председателят на ОбС Иво Пазарджиев /ВМРО/ и позицията му бе подкрепена от кмета Пенчо Милков с добавката, че „най-добрият критерий е разумът на всички 51 общински съветници“.
Опонентите му обаче поискаха да разберат как е избрана точно тази къща, както и каква гаранция има Общината за добро стопанисване от сружение „Блок 14“ 
Изумен съм от дебата! Става дума за нова културна точка, която артисти искат да използват за свободна практика. Сградата е празна от 4 години, а преди беше офис, имало е време Историческият музей да се произнесе за нея. Избрахме къщата, защото се намира на централно място, което е близо до Галерията и удобно за среща с граждани. Навсякъде в Европа в градовете има подобни независими дейности на артисти, нека да подкрепим тези в Русе, каза кметът Пенчо Милков. 
А Александър Неделчев /БСП/ реши да балансира позициите с изказването, че според него самия Хитов би предпочел къщата му да се ползва за развитие на изкуството и културата от млади хора, вместо да стои празна.