Светът на спорта стана още по-пъстър и разнообразен, след като се появиха електронните спортове. Ако не знаете какво представляват те, ще обясним, че това са състезания между геймъри, които играят на различни компютърни игри в мрежа. Най-добрите играчи получават солидни парични награди, както и придобиват известност в целия свят.

Кои са най-популярните електронни спортове, известни ли са те в България и други интересни неща, ще научите, ако прочетете тази статия, която подготвихме за eSports привържениците, а също и за хората, които за пръв път чуват за подобен тип спортна дисциплина.

На какви компютърни игри се играе в еСпортовете?

Електронните спортове са най-разнообразни и включват компютърни игри от най-различни жанрове, сред които екшъни, спортни, приключенски, ролеви, стратегически и други. Организират се цели турнири само за една игра, и се събират геймъри от целия свят, влизащи в луда надпревара за огромния награден фонд. Най-добрите печелят и сериозна популярност.

Играе се буквално на всякакви игри, но най-предпочитани са мултиплейър заглавията Counter Strike, League of Legends, DOTA, Rainbow Six, StarCraft, WarCraft и други. Организират се наистина големи спектакли в гигантски зали пред публика, където геймърите получават подкрепа близка до тази при футболните мачове, баскетболните състезания и др. спортове.

Електронните спортове и онлайн букмейкърите

Напоследък електронните спортове станаха неизменна част от хазартните сайтове на онлайн букмейкърите. Залагащите могат да прогнозират стечението на турнирите и състезанията, и да печелят реални пари. Така например, ако изберете сайта на "Bwin", то в него ще видите всички интернационални събития за най-популярните съревнования по компютърни игри. Компанията предлага високи коефициенти, както и възможност да поставите залог на множество пазари.

Разбира се, бетинг компаниите включиха еСпортовете в сайтовете си, защото интересът на потребителите е голям. Всяка година има събития по света, така че залозите следва един след друг. С напредъка на времето тази дисциплина ще се развива все повече и повече, а от това печелят, както хазартните оператори, така и техните клиенти, които дават правилни прогнози.

Ако погледнем към България, ще забележим, че всички лицензирани онлайн платформи за залагания имат eSports секция, в която предлагат да разгърнете потенциала си, и да се опитате да познаете, как ще се развият събитията и кои отбори и играчи ще спечелят надпреварите.

Известни ли са е-спортовете в България?

Да, електронните спортове са известни в България и вече имаме отбори и играчи, които имат добри постижения в световните турнири. Ако се върнем малко назад във времето, ще трябва да отбележим успеха на българския тим Windigo Gaming, който става световен шампион през 2019 година в Китай.

Друг голям успех пък принадлежи на варненския геймър – Иван Бориславов, който печели турнири по DOTA2 в Съединените американски щати през 2017 година. Това обаче далеч не са всички постижения, а най-интересното тепърва предстои.

В обобщение

Посочихме ви какво представляват електронни спортове, кои са най-играните игри, както и какво предлагат онлайн букмейкърите. Посочихме ви и част от българските успехи в еСпортовете, за да се запознаете с тези нови и толкова интересни състезания. Надяваме се, че информацията е била интересни и любопитна за Вас, а накрая Ви пожелаваме много положителни емоции с този вид спортни състезания и на добър час!