Измислена и манипулативна - така бившият спортен министър Красен Кралев определи информацията, изнесена вчера от служебния министър Андрей Кузманов и говорителя на служебния кабинет Антон Кутев за „пълен субективизъм“ при финансиранията на федерации, сдружения и т.н. от страна на предишното ръководство на ведомството. Става дума за програмата за младежки дейности за превенция на хазарта.
„Ипон“ през всичките тези години е взимал пари по програмата за неправителствените организации, въпреки че е спортен клуб. Другият спортен клуб, който през цялото време е бил финансиран като спортен клуб, става дума за ММА, както разбирате, тук става дума за Станислав Недков, така наречения Стъки. Остави, че е взимал по 200 хиляди лева годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 хиляди вече като неправителствена организация, от които 120 хиляди само през тази година. Значи, като направим сметка, че над 1 милион лева е било финансирането, което Стъки, така нареченият - не го познавам, е получил, може да разберете защо протестира пред Президентството, а не пред Министерството на спорта“, коментира Кутев.
Красен Кралев обясни, че програмата е абсолютно прозрачна и цялата информация е публична на сайта на спортното министерство. Всяка година са раздавани по 2 млн. лв., а отделните организации са вземали средно между 30 000 и 50 000 лв. годишно, което не е милиони. Проектите са сходни, защото се продължават добрите практики от предни години, което не е забранено. Кралев попита риторично защо се посочват само федерацията по ММА на Станислав Недков и „Ипон“, след като има още много други бенефициенти. И коментира, че едни и същи печелят финансиране, защото са по-добри в писането на проекти. Той отхвърли обвиненията в пристрастия и партийна принадлежност, като изтъкна, че и дъщерята на Антон Кутев е получавала финансиране.
В тази връзка той изрази възмущението си, че вече един месец служителите в министерството постоянно са разпитвани, и то в присъствието на Кутев, който „рови по кашоните“ в ММС. И призова служебният министър да работи, защото спортът има нужда от активна администрация, а не от разпити. „Казано им е да открият по нещо във всяко министерство и понеже няма за какво да се хванат в ММС, атакуваха една от най-успешните ни програми, с която се гордея“, заяви Кралев.