Без нито един карантиниран ученик и без нито едно преписване премина вчера първият изпит по български език и литература от Националното външно оценяване /НВО/ за учениците в седми и десети клас. 
От допуснатите 1612 седмокласници на изпати не са се явили 25, каза за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. За 47 училища в цялата Русенска област, където се проведе изпитът, това не е стряскащо голяма цифра, обясни тя. И припомни, че от 2016 година, когато в сила влезе новият закон, според който основно образование българчетата получават след завършен седми клас, неявяването на НВО не възпрепятства кандидатстването на учениците след седми клас в гимназиите. Те могат да се състезават за желаните гимназии и специалности само с оценките от свидетелството за основно образование, като така рискуват балът им при кандидатстването да бъде значително по-нисък. 
За изпита от НВО за 10 клас, който се провежда за първи път в страната, са били допуснати 1532 ученици. Вчера са се явили 1494, а 38 не са го направили. 
Седмокласниците писаха преразказ по разказа „Череши“ на Захари Карабашлиев, а десетокласниците - по стихотворението „Васил Левски“ от „Епопея на забравените“ от Иван Вазов. Вчера работите на всички русенски ученици бяха занесени в Министерството на образованието и науката, за да бъдат разпределени сред проверяващи българисти от цялата страна.