Една подготвяна и очаквана с особен интерес литературна премиера в Русе преживя принудителната си близо 6-месечна карантина и все пак ще се състои. На 21 май, петък, от 18 часа в Регионалния исторически музей ще гостува дълбоко свързания с Русе Иван Станков с последната си излязла от печат книга „Вечерна сватба“.

Тук ще бъде и нейният издател - управителят на ИК „Хермес“ Стойо Вартоломеев, който по традиция организира национални турнета на важните си автори и лично участва в тях. Това гостуване беше насрочено за 6 декември миналата година, но стана една от многото жертви на наложения пандемичен локдаун. Още тогава всички ангажирани с него обещаха, че срещата не се отменя, само се отлага.

И писателят, и издателят има какво да разкажат, а русенската публика има какво да чуе. Най-малкото защото тези „разкази за други времена“, каквото е подзаглавието на „Вечерна сватба“, се разиграват преди около век в Русе. А Иван Станков пише с любов не само към героите си, а и за града, в който е израснал и в който е направил голяма част от най-важните стъпки в оформянето си като личност. За това свидетелства самият той в онлайн представянето на книгата: „Няма друг град, който да заема такъв голям обем от моята същност като Русе“.

„Изгарящата любов и животът, а и смъртта, си приличат - случват се само веднъж“, бе един от отзивите за книгата.

Колкото любов, страст и доброта има в книгата, толкова интересни и показателни неща има около нея, но ще оставим разказа за тях на главните действащи лица - Иван Станков и Стойо Вартоломеев.