Инфлацията в България продължава да се ускорява и през месец май достига 14-месечен връх. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) средното нарастване на цените в следената кошница от стоки и услуги е 2.5% на годишна база спрямо 2% месец по-рано. За сравнение, през януари статистическият институт дори отчете дефлация – първата от четири години насам.

Рязкото ускоряване на годишната инфлация е факт в световен мащаб и е свързано с поскъпването на основни суровини, като петрол и метали, както и с ниската база през пролетта на 2020 г., когато цените се свиха заради непредсказуемостта на пандемията. Така горивата в България през май поскъпват с 21.7%, докато през февруари статистиката все още отчиташе двуцифрен спад на цената им.

Газообразните горива и топлоенергията също поскъпват с двуцифрен процент на годишна база, като тук отново има ефект на ниската база от април 2020 г. Най-рязкото поскъпване за последните две години пък се наблюдава при материалите за текущ ремонт и поддържане на жилище – с 2.2%. Невиждано в последните седем години поскъпване има и при услугите за ремонт на жилище. Те сезонно поскъпват и на месечна база – с около 1%, тъй като лятото обикновено е периодът за ремонти в домовете.

Покачването на цените на големите домакински уреди обаче се забавя, докато при малките дори се наблюдава поевтиняване. Цените на велосипедите продължават да вървят нагоре и достигат 8.9% годишен ръст, който е най-резкият от поне 10 години. Поевтиняването на автомобилите пък се забавя и към май е 4.3% на годишна база, докато през по-голямата част от миналата година то бе около 8%.

Полетите през май поевтиняват и на годишна база, и на месечна база с надежда за по-силен летен сезон, докато пътническият автомобилен транспорт леко поскъпва. Плодовете поевтиняват с 5.4%.

Месечната инфлация се забавя до 0.1% от 0.7% месец по-рано.