Проектът на Художествената галерия за провеждането на Осмото международно биенале „Изкуството на миниатюрата“ е оценен най-високо от комисията, разглеждала идеите от конкурсната сесия за движимото културно наследство и визуалните изкуства на Министерството на културата. Галерията печели най-много точки - 64.56, и е на първо място в списъка с одобрените проекти по третата тема - за организиране на събития. 
В същия раздел е класиран и проектът на Историческия музей „Монети от проучванията на Сексагинта Приста 2005-2020 г., том 2“. 
Русенските предложения са сред 48-те одобрени по трите теми, обявени от министерството. 23 проекта на други музеи, художествени галерии и центрове за култура са отхвърлени и не получават финансиране от МК. 
Междувременно от Галерията съобщиха, че сред изпратените досега творби за участие в биеналето има работи на Клод Карета от Франция, Рони Рувен и Хедва Рувен от Израел, Мерсиха Мерджанович от Босна и Херцеговина, Eва Чонг-Фукс от Испания и др. Темата на тазгодишното осмо издание е „Време на преформатиране“, а крайният срок за изпращане на творбите е 27 септември. На 13 октомври ще бъде открита изложба с произведения на участниците и ще бъдат обявени резултатите.