Събуждането на икономиката в Евросъюза и в Турция след пандемичните шокове и раздвижването на доставките в двете посоки е една от причините за отново натрупалите се огромни опашки от тирове пред Дунав мост, които чакат да продължат пътя си към Европа. Вчера тежките камиони бяха в плътни колони както от двете страни на бул.“Тутракан“ към бившия КТМ, така и по бул.“България“. Преди година общината направи локално платно на бул.“България“ с цел да се ползва като буферна зона за изчакване на тировете, но шофьорите предпочитат престоя на булеварда, макар че така го стесняват значително.
Другата причина за големите опашки и стремежът на превозвачите да избягват Сърбия. Статистиката от предходното денонощие ясно показва това - през Русе в Румъния са влезли 1455 тира, а през Калотина за минали три пъти по-малко камиони.
Митническите и гранични служители и в Русе, и в Гюргево уверяват, че работят максимално бързо. Едно от обясненията за забавеното преминаване е задължителната  проверка за мигранти. Според шофьорите има още едно - въпреки че трасетата в Гюргево бяха увеличени, там няма достатъчно кантари и това намалява капацитета на пункта.