Бившият министър на образованието, науката и спорта на Словакия Юрай Дракслер ще направи парично дарение за каузата, подета в русенското село Бъзън за облагородяването на двора на бившето училище и превръщането му в спортен център за децата в селото.
Разговаряхме с кмета на Бъзън Василена Цанкова и уточнихме за какво ще бъде използвано дарението, в най-скоро време ще преведа сумата, каза за „Утро“ Дракслер, преди да отпътува за словашката столица Братислава.
Инициативата е да се възстанови и дворът, и сградата на затвореното преди време училище и това да стане място, където малките жители на Бъзън да играят и да се занимават с интересни неща е благородна кауза, убеден е словашкият политик. От разговора с Цанкова станало ясно, че намеренията са да се създаде база и за зелени училища, където да гостуват деца от големия град. 
Бившият министър на образованието и спорта на Словакия е приятел на България и българската история и култура са негова кауза. Всъщност, в Бъзън живеят неговата приятелка и тяхната дъщеричка - и това е поводът Юрай Дракслер да посещава често страната и да знае толкова много за нея. Моите адмирации са и отпреди - като министър съм бил във вашата страна като почетен гост на тържествата по повод 24 май, обяснява политикът. И добавя, че винаги се възползва от всяка възможност да популяризира в Словакия българските плодове и зеленчуци и българската кулинария. 
Да, разговаряхме с господин Дракслер за нашата кауза, която той държи да подкрепи, каза за „Утро“ кметът на Бъзън Василена Цанкова. Вече сме възстановили беседката в училищния двор, имаме проект за баскетболно игрище с кошове и за вратички за минифутбол, ще се радваме на съдействието на словашкия политик, добави Цанкова. 
Тя припомни, че училището в село Бъзън е затворено преди 13 години, а след това сградата е продадена. Поради недоглеждане обаче дворът е останал непродаден и това възпрепятства плановете на купувача да направи там дом за възрастни хора.
„Радвам се, че когато възразих срещу продажбата и на двора, кметът Пламен Стоилов ме подкрепи. Сега купувачът е покойник, зданието се руши. А ние искаме да напълним със съдържание това място, което десетилетия наред беше най-оживеното в селото“, казва кметът Цанкова.
Вече е постигнато съгласието на наследника на собственика да получи парите, които са платени за имота, и след това да се раздели с него.
„Мечтая тук да създадем един прекрасен център за работа с деца, от какъвто Бъзън има невероятна нужда“, каза Василена Цанкова.