Да отпаднат задължителните PCR тестове за влизане у нас от Украйна, Полша и Унгария. Това бе коментирано на среща между туристическия бранш по Южното Черноморие и ресорния служебен министър Стела Балтова. Водят се и дипломатически усилия за отварянето на пазар Русия.

С позитивни нагласи си тръгна браншът по Южното Черноморие след срещата с туристическото министерство. В четвъртък се очаква да бъде разгледан въпросът с отпадането задължителния PCR тест за украински граждани. От бургаската регионална туристическа камара пък прогнозират, че ще има близо 50% ръст на туристи това лято спрямо миналата година. Сериозен проблем обаче остава пред хотелиерите и ресторантьорите липсата на сезонен персонал. Днес стана ясно и колко плажове по родното Черноморие ще бъдат с нулеви цени.

Според бранша именно украинските туристи миналото лято са успели да спасят сезона у нас. За това настояха границите за тях да бъдат отворени, както това стана за Румъния.

"Представихме последни данни от Министерството на здравеопазването на Украйна. Показателите са същите като в Румъния и няма никакви причини от тази гледна точка да не отпаднат тестовете", каза туроператорът Иван Кирязов.

"Ние считаме, че Украйна ще бъде за това лято и трябва да успеем да направим всичко възможно на държавно ниво, за да създадем онези условия, наистина украинските туристи да дойдат в България. Правим всичко онова, което е свързано, първо, със спазване на противоепидемичните мерки, второ, с осигуряването на здравето на работещите и посетителите", заяви служебният министър Стела Балтова.

Ще бъдат направени и административни промени за по-бързо наемане на сезонен персонал.

"От 16 до 18 г. да бъде съкратена процедурата, за 24 часа да можем да ги назначаваме и съответно поглед върху новите мерки. Промяна на мерките 60 на 40, тъй като туристическият сектор винаги е бил дискриминиран в това отношение", коментира Мария Инджова, която е хотелиер от Слънчев бряг.

И тази година са командировани полицаи от вътрешността на страната в летните ни курорти.

"480 човека и освен това искам да добавя, че е изпратено запитване от министерството за присъствието отново на румънски, полски и чешки полицаи", каза директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Общо 13 плажа по родното Черноморие са обявили нулеви цени за чадъри и шезлонги. Повече от половината ивица у нас пък са ги намалили, като цената варира от 1 до 6 лв. за чадър или шезлонг.