На 9 юни, в деня, когато се отбелязва Международният ден на архивите, русенският Държавен архив ще спази една своя традиция. Специалистите, които пазят паметта за събития, факти, случки, в това число иценни документи от миналото, които често стават тъй потребни за съвременниците, ще поздравят и ще отличат с  грамоти дарители и приятели. 
Решението да се учреди международен ден на архивите е взето от генералната асамблея през ноември 2007 г., когато Международният съюз на архивистите предлага това да бъде датата 9 юни. Тази дата е избрана, тъй като Международният съюз на архивистите е създаден под егидата на ЮНЕСКО именно на 9 юни 1948 г. Изборът е одобрен от изпълнителния комитет на съюза и приет от цялата архивна общност. 
Така в този ден работещите в архивите могат да обърнат внимание на обществеността върху значението на документите и архивите; да предизвикат управляващите да видят и се убедят в ползата от документалния мениджмънт за доброто управление и развитие; да акцентират през обществото върху необходимостта от дългосрочно опазване на архивите и осигуряване на достъп до тях; да популяризират пред повече хора уникални, изключителни и редки документи, съхранявани в държавните архиви.
По традиция на този ден Държавен архив - Русе раздава грамоти за „Читател на годината“, „Приятел на държавните архиви“ и за „Най-ценно документално дарение“.
През тази година в категорията „Читател на 2020 г.“ за втора поредна година е номиниран Богомир Илиев. 
За „Най-ценно документално дарение за 2020 г.“ са предложени три постъпления. Едното е личният фонд на проф.Иван Петков Байчев. Той е известен български учен в областта на хранителната промишленост, екологията и опазването на околната среда с над 2000 научни публикации в български и чуждестранни издания, повече от 250 научни разработки, книги, научни помагала, технологии и изобретения. Работил е като ръководител на филиала на Института по месопромишленост в Русе и Русенския университет, а в периода 1990-1994 г. е заместник-кмет на Община Русе по въпросите на хуманитарната и социалната политика. Документите са предадени като дарение в Държавен архив Ц Русе през 2020 г. от съпругата на професора Иванка Байчева. Те отразяват различни аспекти от личния живот и професионалното развитие на професора. 
Другото номинирано постъпление е Учрежденският фонд на Дружеството за българо-германско приятелство в Русе. Дружеството е учредено на 17 април 1990 г., когато единодушно са приети уставът и програмата му. За пръв председател е избран доц.Добрил Христов, който изпълнява длъжността до 15 април 2015 г., когато предава председателството на инж.Николай Генчев. Дружеството за българо-германско приятелство в Русе е доброволно сдружение на граждани, поставящи си за цел задълбочаването на културните и икономически връзки между гражданите на България и на немскоговорещите страни. Документите, предадени в ДА са дарение и отразяват 30-годишната дейност на Дружеството. 
    Третата номинация е за частичното постъпление „Лични документи на Тавит Лебикян и кореспонденция със съпругата му Веселина по време на Втората световна война“. Писмата и документите на семейство Тавит и Веселина Лебикян са дарени от сина им Хачик Лебикян, русенски краевед, музеен работник и общественик. Безспорна е историческата стойност на кореспонденцията на двамата млади от годините на войната, която освен личните моменти и трепети съдържа информация за събитията на фронта и в тила.  
В категорията „Приятел на държавните архиви за 2020 г.“ са номинирани Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, Областната администрация и Регионалният телевизионен център. Те са добри партньори на ДА-Русе при разработването на различни проекти, оказвали са съдействие при различни поводи и са представяли документалното богатство на русенския регион, съхранявано в Архива.