Борислав Българинов е бивш следовател и прокурор в Районна прокуратура-Русе, в момента е адвокат. Бил е народен представител в 40-то Народно събрание от партията на Стефан Софиянски „Съюз на свободните демократи“, а след това - член на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. През 2011 г. беше кандидат за кмет на Русе от коалиция „Общност на демократични сили“. След това напусна активната политика. Роден е на 22 август 1965 г. в село Горно Абланово. Завършил е Висшият институт на МВР и Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“. 
Двайсетина дни след назначаването си от служебния премиер Стефан Янев новият областен управител Борислав Българинов даде интервю за читателите на „Утро“, в което говори за най-важните си задачи и за намеренията си по време на управленския си мандат.

- Г-н Българинов, повечето от новите областни управители са били през кариерата си полицаи и военни. Вие, макар по професия до скоро адвокат, също сте завършили Висшия институт на МВР, какъв знак е това?
- Смятам, че между хората, които трябваше да бъдат областни управители, се търсеше някакъв баланс, така че те да бъдат подготвени да вземат бързи решения, благодарение на житейският си опит и професионален.
- При назначаването ви заявихте, че сте се дистанцирали от някои партии, но не и от общественият живот. От кои партии се дистанцирахте и защо?
- Преди повече от 10 години аз бях в ръководството на Съюзът на свободните демократи като зам.-председател. Тогава в партията преценихме, че няма да можем да водим определяща политика за страната и предложихме нашата партия да се слее с някой по-голям проект и да бъде закрита. Това беше началото на един период, в който идеологията изчезваше и не беше важна за гласоподавателите, вместо това дойдоха много популисти в политиката и основно това ме накара да се отдръпна.
Въпреки това аз съм бил активен в общественият живот, участвал съм в избори за общински съветници, бил съм зам.-председател на Общинският съвет в Русе и винаги съм заемал позиция, когато е било необходимо.
- Основната задача пред вас настояще е да гарантирате честни избори, как държавата може да осигури това?
- Това беше първият въпрос, който ми беше представен и когато бях предложен да заема поста на областен управител. Мога да кажа, че правителството гарантира, че ще направи всичко възможно. Не случайно бе проведена среща с всички областни управители и част от Министерският съвет, където основна тема бяха именно изборите. На нея се акцентира се, че освен т.нар. купен вот 
следва да се отчете, че и голяма част от ръководителите на териториалните звена на държавни институции в някаква степен влияят върху своите подчинени
за това да гласуват за определени политически субекти. Тогава аз предложих да се обърне особено внимание и на техническите лица, поддържащи машините. 
Аз съм бил и от двете страни, участвал съм и съм организирал избори. Сега искам да помогна да се организират избори, така че всеки да може да даде гласа си, за когото истински иска. Последните години стана много грозно. Случвало се е хора с позиции да идват да ме питат къде се продават гласове, за да могат и те да се възползват.
- Известно е, че има рискови групи, за които се смята, че купуването и продаването на гласове е традиция, как ще противодействате на това?
- Това според мен може много лесно да бъде предотвратено. Към настоящия момент аз не съм видял от никого - от полиция, старата РИК-Русе, от областна дирекция на МВР, от администрацията на предишният областен управител или други институции, да са направили анализ. Аз за себе си направих такъв анализ и много просто може да се стигне до някакъв извод. Едно лице, което на всички секции има 2% изведнъж в секции в определени секции има 15-20%. Това лице не може да е толкова харесвано в 2-3 секции, а в останалите да получи много нисък резултат. 
Тази фрапантна разлика може да подскаже точно за контрол над тези гласове
За противодействие на това трябва да се вземе решение съвместно с областна дирекция на МВР, прокуратурата, което следващата седмица /тази седмица - б.р./ ще направим. 
- Много се говори и за корпоративен вот, има ли данни за такова явление в Русенска област и как може да бъде неутрализирано?
- Правя срещи с почти всички ръководители на териториалните звена на държавните институции и им обяснявам, че не следва да влияят на своите подчинени. Има много възможности, смятам, че ще ги реализираме и ще изчистим до голяма степен Русенска област от кооперативният вот.
- Друг потенциален проблем на изборите на 11 юли, които ще се осъществят изцяло с машинно гласуване, е рискът от струпване на хора пред секциите. Как ще се реагира в такъв случай, така че всеки да може да даде гласът си без да му се наложи да чака прекалено дълго и евентуално да се откаже?
- Аз мисля, че няма да има струпвания на хора. Хората се убедиха, че машинното гласуване става бързо и те са технически грамотни, а тази машина е по-лесна за използване от един банкомат. Има техническата възможност тя да се повреди, но това не е проблем. Всяка една секция ще има хартиени бюлетини и ако машината не може да се ремонтира, ще се гласува с тях.
Всичко е подготвено и чакаме само машините да дойдат. 
Смятам, че няма да има опашки, като са взети поуки и от редовните парламентарни избори на 4 април
Забавянето на доставката на машините, грешният софтуер, както бе във Велико Търново и бе объркан списъкът с кандидати на една от партиите, обслужването на 10 машини от 1 техник - всичко това ще бъде отстранено. Говорихме и с представители на Арена Русе, всичко е договорено и понеделник /днес - б.р./ подписваме договора, така че мястото отново да се ползва и за тези избори.
- Поддържате ли връзка с РИК-Русе по този въпрос и по други?
- Да, всичко е обсъдено и всичко е готово. Обсъдили сме още и гласуването за хора с придружител. Бих казал, че всичко е подготвено и трябва само максимален брой хора да гласуват.
- Очаквате ли по-висока избирателна активност?
- Да, надявам се, защото хората виждат, че откакто е на власт служебното правителство, освен, че се работи без някой да излиза и да се хвали, се установяват и факти, които говорят за корупционна практика в определени места. Това, което беше посочено от САЩ срещу български граждани, което в Европа се цитира като санкции срещу България е срамно. Мисля, че всичко това ще доведе до това хората да излязат и да гласуват за реална промяна. 
- Как взаимодействате с МВР и прокуратурата?
- Добре работим до този момент с прокуратурата, а мога да заявя, че 
смятам, че ще стигнем до отличен резултат и с новият директор на Областната дирекция на МВР
като млад човек с нови идеи.
- Успяхте ли да се срещнете с всички ръководители на държавните институции и как ще работите?
- Не съм все още, защото последните седмици процесите са динамични. Преди ден имахме среща с д-р Маргарита Николова директор на РЗИ-Русе, а на другият ден тя вече е пенсионирана. В последствие направих веднага среща с д-р Иска Генева. 
С по-голямата част от ръководителите съм провел среща, по-голямата част са разумни и ще съдействат за провеждане на честни избори. С останалите предстои да се срещна - както казах с новият директор на МВР, с окръжният прокурор не съм се срещнал.
- Имахте среща с директора на РИОСВ-Русе за качеството на въздуха в града. От къде идват проблемите според вас? Вие ги познавате и от двете страни, бяхте адвокат на „Монтюпе“ по едно от делата, с които фирмата оспорва голяма глоба, имате ли сега взаимоотношения с нея?
- Тогава в професионален план бях адвокат и бях упълномощен от ръководството на „Монтюпе“ да ги защитавам по едно административно дело, по което на следващата инстанция продължи с друг адвокат заради мои здравословни проблеми. От тогава нямам никакъв контакт с фирмата. 
Не мисля, че професионалното ми поведение като адвокат и днешното ми като областен управител са свързани
Все пак аз смятам, че неправилно се насочва вниманието на Русе само и единствено към едно предприятие. То отделя някаква миризма, но толкова години се говори, че се прави нещо за въздуха, а не се сложи в Русе модерна станция, която да отчита тази миризма вредна ли е и да успее да я проследи. ТЕЦ работеше без филтри и необходими инсталации, сега се откриват и нови предприятия за леене в Русе - това всичко трябва да бъде контролирано, но с една техника, която може да даде отговор кой е замърсител. Това трябва да стане много бързо и вероятно би могло с едно редовно правителство.
- Друг проблем е пандемията с Ковид-19 и трудно вървящата кампания за имунизиране на хората, как може да се ускори този процес?
- В началото, когато бях назначен като областен управител, направих среща с всички директори, представляващи лечебните заведения в Русенска област. Те заявиха своето желание да помагат по всякакъв начин, за да може имунизацията да се разшири. Така се стигна и до едно неофициално решение да уведомим министъра на здравеопазването за мерките, които се вземат. Той поиска да се обърне внимание на трудноподвижните хора и на такива в труднодостъпни райони.
Също така се опитваме да разширим информационната кампания. РЗИ-Русе излезе неведнъж пред медиите, за да даде обяснения за ваксините. Надявам се желаещите да се увеличат в следствие, за да няма наесен нова вълна. 
- В словото си на честването на Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България на 2 юни вие заявихте: „И днес трябват доблест и неустрашимост. Не може мракобесието да възтържествува“. Бихте ли доразвили това послание?
- Посланието ми в думите ми се изрази в това, което се случи няколко часа по-късно, с наложените санкции от САЩ. 
Всички усещахме някакво напрежение, някаква невъзможност за реализация на млади и умни хора, защото определен кръг от хора работеше и образно казано получаваше финансовата част
МВР не работеше ефикасно, некачествени закони се приемаха, на ръководни постове се поставяха хора, които нямаха нужният опит и интелектуално ниво, за да стигнат този пост. 
Ако трябва да направим един мост между миналото и настоящето, Русе е бил в разцвета си, когато е бил управляван от хора, които са били успели първо в личен план. А сега се изпращат хора в парламента, които просто са там, за да вдигат ръка. Смятам, че трябва да се дава възможност на успелите хора.
- Имате ли готовност за пълен мандат като областен управител и какви приоритети ще си поставите? 
- Аз съм подготвен за всичко, което ще доведе до промяна на досегашното положение в България. Не може здравеопазване и образование да не бъдат приоритет на нашето управление, защото младите хора са нашето бъдеще, те имат различно мислене и те могат да постигнат промяната. 
Мое желание е от години да променим Русе. Ако говорим за приоритети, аз 
желая Русе да не представлява просто един изключителен център, а крайните квартали да са в застой
Трябва да се направят паркове в цялата област, да се увеличи туристическият поток, а това ще стане с подобряване на инфраструктурата. Необходимо е и да се направи една фериботна връзка с Румъния, да се промени организацията на движението в града ни, да се увеличи контролът от страна на органите на полицията относно трафика и да се събират глобите. Разбира се важни въпроси са и построяването на нов мост над река Дунав, магистралата от Русе до Велико Търново, но преди избори тези неща винаги се изговарят, а след тях - нищо. Аз искам, ако трябва само пет неща да свърша, но да бъдат направени от началото до края. 
- Това са много значими приоритети, но ако трябва да отделите основни сред тях, които могат да се свършат най-бързо, откъде ще започнете?
- Много бързо и скоро може да се промени организацията на движението на тежкотоварните камиони, като се започне от Бяла до Дунав мост - всичко може да бъде решено в кратък срок. Имунизационният процес, който вече засегнахме, както и изборите. Това са все неща, върху които аз ще работя следващите седмици.