Д-р Стоян Генадиев, дм, завършва начално и средно образование в Русе. Дипломира се успешно през 2007 година в Медицински университет - София. От същата година започва работа като лекар в Клиника по съдова хирургия и ангиология при УМБАЛ “Св. Екатерина”- София. През 2015 година придобива специалност по съдова хирургия. Защитил е докторантура на тема “Избор на метод за лечение на пациенти с варикозна болест”. От 2015 до 2019 година работи като съдов хирург в МБАЛ “Уни Хоспитал” - Панагюрище. През 2019 г. става част от екипа на Отделението по съдова хирургия при Университетска болница “Канев”.
Има над 50 научни публикации в наши и чужди научни списания. Провел е специализации в Швейцария, Холандия и в Белгия на тема “Радиофреквентна аблация на пациенти с разширени вени”. 
През 2020 г. е удостоен в наградата “Златни ръце, добро сърце” на болница “Канев”.
Има подчертан интерес в областта на неоперативното лечение на пациенти с разширени вени на долните крайници.
Член е на Българския лекарски съюз, Българското национално дружество по Съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА), Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия (БАГССХ), Българско дружество по ендоваскуларна терапия (БДЕТ) и Европейското дружество по съдова хирургия (ESVS).

- Д-р Генадиев, жегите в Русе ще настъпят след 20-ина дни. Обяснете, моля, как се отразяват високите температури на вените и на хората с венозни заболявания?
- Както е известно, топлината има съдоразширяващ ефект. Особено при хора с венозни заболявания високите температури са противопоказани с оглед на това, че водят до задълбочаване на неприятните симптоми като оток, тежест, мравучкане и болка. Винаги съветвам пациентите с варикозни вени или прекарали дълбока венозна тромбоза да избягват стоене в топли помещения и топли процедури от всякакъв вид, като например излагане дълго време на слънце, използване на сауни, парни бани и т.н.
- Каква е причината за появата на разширените вени?
- Трябва да се отбележи, че повечето пациенти, страдащи от разширени вени, са жени, като съотношението спрямо мъжете е 3:1. Важно значение има и наследственият фактор,
заболяването обикновено се предава предимно от майка на дъщеря
Бременността е също тежък рисков фактор поради хормоналния дисбаланс през този период. Именно тогава е тласъкът на заболяването. Освен това плодът притиска тазовите вени и оттам се увеличава налягането в долните крайници. Наднорменото тегло, начинът на живот и някои професии - готвачи, стоматолози, учители, фризьори и други, които изискват продължително време да се стои прав, са също важни предпоставки за това заболяване. Трябва да се избягва и носенето на неудобни обувки, като например такива с много висок ток, когато се напряга подбедрената мускулатура, или ако се носят продължително, което води до деформация на стъпалото и съответно до натоварване на мускулатурата. А тя е в основата на изтласкването на кръвта обратно към сърцето. Анатомичната обувка е най-удобната.
- Какви са различните прояви на заболяването?
- Според съвременните класификации,
хроничната венозна болест се разделя в седем различни класа
Нулев клас  - няма никакви видими или опипващи се белези на венозно заболяване (нито разширени вени, нито отоци или кожни промени). Кракът видимо изглежда здрав. Има обаче субективни оплаквания, които се обострят от топлина (лято, топли помещения) и с напредването на деня - тежест, парене, мравучкане, “неспокойни” или уморени крака, мускулни крампи, които се усещат често нощно време.
Първи клас  - виждат се малки мрежовидни разширени вени и подкожни разширени вени до 3 мм. 
Втори клас - разширени и нагънати вени над 3 мм (варикозни), които могат да се видят и опипат като меко-еластични подутини. Могат да се съчетават с оплакванията от първите етапи.
Трети клас  - наличен е оток, без кожни промени (оцветяване, уплътняване, рани). Отокът е мек, в началото около глезените и се развива бавно (месеци и години). Появява се в топло време и при продължително стоене прав или седнал. В началото изчезва напълно сутрин след сън, в по-късните етапи е постоянен. Важно е да подчертаем, че при внезапно появил се плътен или болезнен оток на подбедрицата трябва веднага пациентите да посетят общопрактикуващия си лекар за уточняване на диагнозата.
Подобен оток може да се дължи на дълбок тромбофлебит, който е спешно състояние
Четвърти клас - налични са кожни промени от хроничния застой на венозна кръв. Кожните промени в началото включват кафеникаво оцветяване на кожата, чести сърбежи, зачервявания, излющване (стазен дерматит, екзема). Тези кожни промени най-често са локализирани в ходилото и подбедрицата. Постоянният застой на венозна кръв води до хронично възпаление на кожата и подкожието. Те се уплътняват, особено около глезените (мястото на максимално венозно налягане). В този стадий кожата може да е силно чувствителна към приложени локално мехлеми и кремове, които могат да обострят симптомите (зачервяване, сърбеж, лющене). Основното подобрение няма да дойде от тях, а от постоянна компресивна терапия (компресивни чорапи и др.), които ще намалят венозния кръвен застой.
Пети клас - има белег от зараснала венозна рана (язва).
Шести клас  - активна (отворена) в момента венозна рана (язва).
Венозните язви са най-честия тип рани на долните крайници
При първите им появи може да зараснат сравнително бързо (седмици), но при неправилно лечение могат да са отворени с месеци и често да рецидивират. Венозните рани може да варират на размер - от малки до много големи, циркулярно обхващащи цялата подбедрица. Секретират (мокрят) и често имат неприятна миризма от насложена бактериална инфекция. Качеството на живот на болния е силно нарушено.
- Ако човек е предразположен към разширени вени или е в начални стадии на заболяването, какви изследвания трябва да си прави периодично, за да проследява състоянието на вените и кое от тези изследвания е неинвазивно и безопасно?
- Най-достъпно, безвредно, безболезнено, неинвазивно и в същия момент достатъчно информативно изследване е цветно-кодираното дуплекс скениране или както е по-известно в обществото - “доплер”.
Посредством ултразвукови вълни може да се оцени съвсем точно състоянието на дълбоките и повърхностните вени на крайниците
състоянието на клапния апарат, наличие на тромбози или възпаления.
- Какви са методите на лечение на разширени вени?
- В днешно време в арсенала на съдовия хирург влизат както класическите, така и съвременните методи за лечение на разширените вени. Важно е да се отбележи, че решението е строго индивидуално и винаги трябва да е предшествано от обстоен преглед. Вземат се под внимание както стадия на заболяването, така и придружаващите заболявания на съответния пациент и не на последно място предпочитанията на болния. Класическият метод или т.нар. стрипинг представлява оперативно премахване на разширените вени. През последните 20 години широко навлезнаха безкръвните методи за лечение, за които ми се иска да разкажа малко по-подробно.
Имаме 4 много сполучливи метода, които са изключително ефективни в днешната съвременност и се практикуват в нашата клиника
При първата се извършва така нареченото “залепване” на разширените вени. При него чрез катетър се въвежда специално лепило, което под ехографски контрол се изпълва във вената и тя вече не функционира, но остава на мястото си. Предимството на този метод е, че е много бърз и не се налага упойка. Процедурата е абсолютно безвредна, както за подкожните тъкани, така и за кожата. Процедурата се провежда и след това пациентът си отива. Няма упойка, нито травма.
Вторият метод е с използване на честота на електрическата енергия, която чрез катетър се въвежда във венозната система и под определен контрол, ехографски, се унищожават вените. Няма оперативно лечение, няма разрези. Вената се “разтопява”, тя си остава на място, но вече не функционира.
Предимството е, че няма травми, пациентите още същия ден могат да напуснат здравното заведение
Периодът на отделяне от работа, бизнес, нормален начин на живот, е съвсем кратък - 2-3 дни. Но там могат да се получат макар и рядко (под 5%), усложнения като възобновяване проходимостта на вената и отново да се наложи използване на метода. Понякога има нарушение на целостта на подкожното пространство.
Третият метод на лазерната аблация е сходен начин, при който под формата на агент се използва енергия с различна дължина на вълната, която впоследствие преобразува светлинната енергия в топлинна.
Четвърти метод е механо-химичната аблация чрез склерозант (медикамент, който залепва вените след обработка със специален катетър).
- Какви усложнения са възможни, ако не се приложи навременно лечение?
- Като резултат от постоянния оток, се стига до потъмняване на кожата (пигментации) в областта около глезените. Това силно нарушава храненето и здравината на кожата и може да доведе до отваряне на варикозни рани, които изискват много усилия и време за възстановяване. Друго сериозно усложнение е възпалението на варикозните вени (повърхностния тромбофлебит), който
задължително води до образуването на тромб (съсирек) във вената и при откъсването му може да доведе до белодробен инфаркт и дори смърт
- Възможна ли е профилактика на заболяването?
- Профилактиката на това заболяване е комплексна - промяна в начина на живот, носене на еластични чорапи с компресия, взимане на медикаменти от групата на флавоноидите и т.н.
Избягвайте стегнати колани и корсети. Вдигайте краката нависоко възможно най-често, така кръвта под въздействие на гравитацията се оттича към сърцето. Препоръчва се практикуване на спорт, но без вдигане на големи тежести. Всички активности като колоездене, плуване, ходене са много подходящи за хората с разширени вени. При наличие на тежест и отоци в краката помага и носенето на еластични чорапи, които обаче трябва да бъдат предписани от съдов хирург, защото нивото на компресия зависи от стадия на заболяването. 
Накрая искам да кажа, че колкото по-рано се направи консултация със съдов хирург, толкова по-малък е рискът от настъпване на усложнения.