„Държах световната премиера на моята опера „Хамлет“ да бъде в Европа. Но двата театъра, които ми бяха предложени, не ме изкушиха да се съглася. А когато разбрах, че Русенската опера има интерес не само да направи запис на постановката, но и за реална световна премиера, казах „Да“. Не съм мислел, че „Хамлет“ ще бъде поставен за първи път в България, но се зарадвах на тази възможност, тъй като като младеж много се увличах по източна музика и по български фолклор“. 
Това призна вчера на пресконференция американският композитор Джоузеф Самър, чиято оперна творба, написана през 2006 година, в неделя ще бъде представена на сцена за първи път в света. Самър разказа, че неговата леля е българка, в Питсбърг тя участва във фолклорна трупа, а от нея композиторът се е запознал с характерните български ритми в такт 7/8. Когато в края на май в ресторанта на хотела, където сме отседнали, се бяха събрали абитуриенти, в техните песни и танци разпознах тези неравноделни ритми, добави композиторът. И издаде, че в неговото оперно произведение зрителите също ще доловят характерните за нашия фолклор тактове. 
За мен е чест и радост след две години преговори с компанията „Парма Рекърдс“ да стигнем до този прекрасен шанс именно нашата опера да подготви тази премиера, каза директорът на операта Иван Кюркчиев. Впечатлен съм от професионализма на американските солисти и мисля, че русенските колеги им партнират достойно, добави той. 
Като ученик имах идеята да направя постановка на пиесата „Хамлет“ с моите съученици, но ето, че съдбата ми даде тази възможност сега с тази чудесна опера, каза режисьорът Пламен Бейков. Работейки по нея, попаднах отново в средата, в която 4 години бях обучаван на оперно пеене в Лондон, припомни си той. 
Щастлив да бъде ангажиран с тази постановка е и Денис Иванов, автор на сценографията и костюмите. „Хамлет“ е нещо, което се случва веднъж в живота, не скри възторга си той. 
Същата мисъл повтори и тенорът Омар Наджми, който изпълнява ролята на датския принц. Това е голямата ми мечта и въпреки че ролята е много тежка, аз съм щастлив, каза Наджми. 
Останалите централни партии са разпределени между американски солисти, които вече са работили върху тях в майсторски класове, пърформанси и концертни изяви. В постановката се включват оркестърът и хорът на Русенската опера, както и солистите Добромир Момеков като Розенкранц, Теодор Петков като Гилденщерн, Стоян Стоянджов като Джоузеф, Мария Анастасова като Уил, Емил Желев като Свещеника и Владимир Буриянов в Пролога. 
Операта в три действия, в която се пее на староанглийски и стародатски език, ще бъде представена на 6 и на 8 юни от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание.