Бум на кърлежи, при който най-много са случаите на нахапани деца от 1 до 3 години, се наблюдава напоследък в Русе. Нежеланият рекорд тази пролет принадлежи на момиченце, от чиято глава са били извадени пет кърлежа.
Медиците напомнят, че не е задължително човек да е газил във висока трева, за да бъде ухапан. Част от паразитите падат и от дърветата, какъвто е и случаят с детето - то е било на разходка по алеите в лесопарка „Липник“.
Често кърлежите се пренасят с дрехите. Последните няколко случая в Русе са били на хора, които са били с дълъг панталон, когато са били ухапани. В единия случай кърлежът се е впил около глезена, а в другия - от вътрешната страна на бедрото. Лекарите напомнят, че кърлежите най-често атакуват главата и меките части на тялото и невинаги се забелязват веднага след ухапването.
Медиците съветват, когато се открие кърлеж, да се потърси веднага лекарска помощ. В Русе всяка вечер пред дежурния кабинет на „Мобилмед“ чакат както родители с деца, така и възрастни, за да им извадят кърлеж. 
На смяна има около 20 такива случая. Обикновено пострадалите са пренасочени от Спешното отделение в болницата, тъй като това не е спешно и животозастрашаващо състояние. Процедурата струва между 15 и 20 лв., а ако се слага и инжекция срещу тетанус, трябва пациентът сам да купи от денонощна аптека т.нар. тап комплекс за 1,60 лв. и да се върне да му я поставят.
От лечебните заведения казват, че тази година все пак случаите са по-малко в сравнение с миналата година. Но докато тогава последиците от ухапването водеха до лаймска болест, тази година се наблюдава главно ку-треска. По желание на пациента кърлежът може да се занесе за изследване в лаборатория, за да се види дали е преносител на зараза.