Русенският производител на електроавтомобили „Син Карс“ направи истински фурор на Българска фондова борса вчера. Компанията предложи на купувачи 2 милиона свои акции на цена 1 лева. Въведените поръчки обаче бяха на три пъти по-голяма стойност и повечето кандидати така и не можаха да се уредят с желаните книжа. В инвестиционните форуми дребни играчи изразиха недоволство от условията на търга, които според тях са ги лишили от шанс за участие. Според условията на аукциона печеливши бяха най-рано подадените оферти, а наддаването беше невъзможно, тъй като поръчки, различни от определената цена 1 лев за акция, не бяха допускани.
Така в крайна сметка „Син Карс“ се сдоби само с шестима нови акционери, един от които придоби почти цялата емисия - 1 942 800 акции. Останалите пет получиха между 200 и 30 000 акции.
Както „Утро“ писа, основателят и мажоритарен собственик на „Син Карс“ Росен Даскалов прогнозира невероятен ръст на бизнеса в следващите години, така че към 2026 г. заводът на фирмата в Русе да произвежда 20 хил. Електромобила от сериите L CITY годишно. Набраните 2 млн. лева капитал ще бъдат използвани за установяване на представителство в Германия, изграждане на роботизирана линия за заваряване и боядисване на шасита, лазер за рязане на тръбен и листов материал и производство на електромобили за първоначални продажби и тестване в реална работна среда. Ще бъдат назначени и още служители.
Основните части и компоненти за платформите L CITY ще се произвеждат в съществуваща база с площ 6000 кв.м в Русе. Финалното сглобяване ще се извършва в близост до Мюнхен, Германия. Планираният капацитет със съществуващия в момента сграден фонд е до 20 платформи на ден при едносменен режим на работа или 5000 електромобила на година. До пет години този брой трябва да се учетвори.