Кметът на Борово Валентин Панайотов организира първото през последните десетилетия в областта обществено допитване за готвена инвестиция от местния бюджет, въпреки че за нея има решение на Общинския съвет и няма пречки то да бъде изпълнено. Става въпрос за купуването на бивша Работническа поликлиника, която след един неуспешен опит да бъде превърната в частен старчески дом преди години пустее и се руши.
На поканата за общоградско събрание в салона на местното читалище откликнаха десетки боровчани, пред които кметът очерта проблемите на никога не проработилата поликлиника.
Нейното строителството е започнато в края на 80-те години, но през 90-те е спряно заради липса на пари. През 2006 г. ръководството на общината я обявява за продан и се намира купувач на половина от стойността й - за 429 000 лв. Идеята е след ремонт сградата да се превърне в нещо като хоспис за възрастни хора с доста по-различен от широко познатите старчески домове облик. За съжаление купувачът - една от известните транспортни фирми в района, малко по-късно забуксува в настъпилата световна криза и ползва сградата като гаранция за кредит от 2 милиона лева. Заради трудности по обслужването му тя става собственост на Българо-американската кредитна банка.
Предложението за откупуването й е правено преди години от граждани и през 2019 година Общинският съвет решава за придобиването й да се отделят до 800 000 лв. В момента чрез преговорите, които води общината с банката, цената е смъкната на 360 000 лв. с включен ДДС.
„Решихме да споделим с вас тази информация и вие да кажете - съгласни ли сте да бъде закупена на тази цена или не. Каквато е вашата воля, това ще направим. Ако сте съгласни, не бива да очаквате, че всичко ще стане за няколко месеца“, заяви кметът пред боровчани.
Идеята е сградата да се превърне в център за социални и здравни дейности, с рехабилитация, иглотерапия, интерферентни токове, басейн, зала за спортуване. Готовност да реализират социалните услуги имат от Българо-румънски трансграничен институт по медиация, които ще направят многопластов център за грижа за възрастни хора. Около 100 потребители от Борово и съседни населени места ще могат да се възползват от тези социални услуги, а между 50 и 70 души персонал ще бъдат новите работни места. Тъй като това делегирани от държавата дейности, възнагражденията им ще се заплащат от държавния, а не от общинския бюджет.
В импровизираното гласуване покупката бе подкрепена единодушно, но решението ще бъде взето след допълнително широко проучване на общественото мнение.