Топлоенергията за русенските домакинства и фирми ще поскъпне от 1 юли, става ясно от публикувания доклад на експертната група към Комисията за енергийно и водно регулиране, подготвяща предложенията за следващия регулаторен период. Утре в централата на регулатора ще се проведат обществени обсъждания за готвените промени на цените в енергетиката. А окончателното решение ще бъде обявено на 1 юли.
Според изчисленията на експертите битово-горещата вода за домакинствата трябва да поскъпне със 7,5 на сто до 81,71 лв./Мвтч без ДДС, така че крайната цена ще стане 98,05 лв./Мвтч. Цената на парата за фирмите ще скочи с внушителните 55% до 126,21 лв./Мвтч без ДДС.
Всъщност готвеното увеличение е по-малко, отколкото миналогодишното намаление на цената, така че битовите киенти на „Топлофикация Русе“ ще плащат по-малко, отколкото през 2019 г. През 2020 г. парното поевтиня заради по-евтиния природен газ, който обаче през тази година поскъпва. „Топлофикация Русе“ все още не използва за гориво газ, макар че има такива намерения, но енергетиката е като система от скачени съдове, така че общата тенденция повлича и нейните цени нагоре.
Още по-съществено влияние върху финансите на дружеството оказва драстичното поскъпване на въглеродните квоти. От миналата пролет досега цената им се вдигна над два пъти - от 22 евро на тон до 47 евро на тон. И през следващите 12 месеца „Топлофикация Русе“ ще трябва да закупи 205 017 въглеродни емисии за 18,846 млн. лева, изчисляват експертите. Тези допълнителни близо 19 млн. резходи трябва да се покрият с допълнителни приходи, което пък води до по-високи цени. 
Както всяка година и тази дружеството предлага поскъпване за битовите клиенти да няма, а допълнителните приходи да дойдат от по-висока преференциална цена на продаваната на НЕК електроенергия от комбинирано производство /на ток и топлоенергия едновременно/. КЕВР обаче коригира това предложение, за да държи ниски и цените на електроенергията. От 1 юли се очаква минимално поскъпване на тока в рамките 1,5%-2% - под половин стотинка на киловат.