Русе е моят град, вие сте моят Русе - така се обърна към пълната зала в библиотека „Любен Каравелов“ по време на премиерата на книгата си „Вечерна сватба“ Иван Станков. Да се срещнат с писателя, литературния критик, професора по българска литература във ВТУ „СВ.св.Кирил и Методий“ бяха дошли негови читатели и почитатели.
Най-добре общото настроение може да се илюстрира с изпратените с аплодисменти думи на развълнувана възпитаничка на Великотърновския университет: „Заради преподаватели като Вас, като Анчо Калоянов и Иван Радев реших да стана учителка“.
„Вечерна сватба“ е четвъртата белетристична книга на Иван Станков след трилогията му „Спомени за вода Dm“, „Улици и кораби Gm“ и „Имена под снега А7“. И в тези книги Русе присъства изразително, но в четвъртата градът е домакин на описаните страсти и нежни, оптимистични и трагични, красиви и оставящи драскотина в сърцето „разкази от други времена“.
Йордан Йовков си има две литературни държави - Жеравна и Добруджа, Ивайло Петров също си има литературна държава - Добруджа, литературна държава си има и Йордан Радичков - мистичния див Северозапад. Защо Русе да не стане моята литературна държава, каза израсналия край Дунав и сред архитектурното изящество на Малката Виена писател в отговор на пожелание да продължава да пише за Русе.
В момента той работи над нова книга, за чието действие още няма избрано място. Вероятно това няма да е Русе заради характера на героите, но не е съвсем изключено решението да се промени, подсказа Иван Станков.