„Никога при нас не е констатирано нарушение, на който и да е емисионен показател. Няма как в града да мирише от нас, миризмите са локални и се усещат само на територията на площадката на предприятието. Ние не замърсяваме въздуха в Русе“. Така директорът на фирмата за масла „Лубрика“ Славко Славов отрече категорично да имат нещо общо с проблема с въздуха на Русе, като подчерта, че трябва да се прави разлика между вредни и неприятни миризми. Това свое изказване той направи на третото заседание на временната комисия за въздуха, в което участва и директорът на РИОСВ-Русе Анатоли Станев.      

„Лубрика“ работи от 1996 г., като преработва отпадъчни маслени продукти и произвежда моторни, индустриални и специални масла. Годишно събира около 20% от отработените масла или около 8000 тона. „Няма как да има безотпадна технология, ние също генерираме отпадъци, които по надлежния ред отиват основно за изгаряне в циментовата промишленост, като те представляват едва 4-5%“, каза Славов. Според него с тоновете масла, с които работи „Лубрика“, фирмата не може да бъде замърсител на въздуха в Русе. 
Общинският съветник от ГЕРБ Владо Владов, който сподели, че първият му трудов стаж е бил именно в предприятието, попита каква пречиствателна система има „Лубрика“. „Източник на миризмата е преработката на горещите маслени продукти. Ние не подценяваме проблема и работим постоянно“, каза Славов и съобщи, че през лятото на територията на завода се очаква да бъде монтиран втори чилър - водоохлаждаема климатична система. 
Прието бе предложението на общинския съветник от „Демократична България“ Юрий Георгиев РИОСВ да предостави документацията за инвестиционните намерения на „Лубрика“ от самото й създаване. Предстои посещение във Фирмата. 
Обсъдена беше и работата на брикетната фабрика „Терм и Ко“ в „Здравец“, за която стана ясно, че през 2018 година е издадено предписание за редовно миене на площадката, за да не се допуска запрашаване на въздуха.