Взрив разтърси вчера в 10.40 часа на площадката на завода за смазочни масла „Лубрика“ в Източната промишлена зона в Русе и предизвика вълна от тревога в околните фирми. Те са подсилени от факта, че по свидетелства на очевидци част от отломките са паднали извън територията на петролната компания. 
При експлозията е загинал 50-годишният А.Х.Р., работил в „Лубрика“ от 7-8 години като пълнач. Трагичният инциден е станал, докато е пълнил с масло  цистерна на пловдивска фирма. Щофьорът е бил в кабината и по чудо е успял да се спаси.
Засегнат е още един малък камион, който също е трябвало да зарежда в завода. Неговият собственик също живее втори живот.
„Разследването води, че смъртта на служителя на „Лубрика“ е настъпила най-вероятно в резултат на някаква небрежност, на немарливо изпълнение на служебните задължение и изобщо неспазване на правилата за безопасност. Сутринта му е възложено да напълни цистерната и след като обемът й е бил запълнен на около 60 процента, е настъпил взрив, в резултат на който е настъпила смъртта на служителя“. Това заяви вчера окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, който лично посети фирмата.
Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за трудовата злополука. Ще бъдат взети проби от маслото, което се е пълнило в цистерната, както и да се назначи експертиза за причината на взрива. След резултатите ще се прецени кой ще понесе отговорността за случилото се.
Първи при инцидента са реагирали служителите от завода, които са се опитали да овладеят огъня, а от пожарната светкавично са изпратили четири екипа, които са угасили горящата цистерна.
На място пристигнаха представители на местната власт и на всички отговорни институции. 
„Няма опасност за екологичната обстановка, защото взривът е в Източна промишлена зона, в предприятие, за което всички в града знаят, че се занимава с горива, масла и химически продукти. Хората от предприятието са реагирали мигновено, са разпънали маркучи, а след това е дошъл е пожарният екип, който е овладял ситуацията“, каза кметът Пенчо Милков и изказа съболезнования на близките на загиналия работник.
След взрива няма замърсяване на въздуха, потвърди и директорът на екоинспекция инж.Цонка Христова.
Директорът на ОД МВР ст.комисар Явор Димитров коментира, че бързата реакция на полицията, която е отцепила района, и на пожарната е предотвратила по-големи щети. По локалното платно, което е до входа на „Лубрика“, преминават много превозни средства за предприятията в промишлената зона.